Zserbó golyó

A zserbó golyó rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető finom édesség, és nemcsak az ünnepi időszakban! Ugyanis egész évben könnyedén elkészíthető, ha egy kis finomságra vágyunk, de az ünnepi asztalokon is megállja a helyét. Mivel nem kell sütni a legnagyobb melegben is készíthetjük, ha csak egy gyors desszertre vágyunk és annyira egyszerű, hogy elrontani sem lehet! Készíthetjük a csokimázat akár tej-, ét-, vagy mutatós fehér csokiból is, vagy egyszerűen kakakóporba is hempergethetjük. Ahogy csak szeretnénk, vagy amit az otthoni készleteink engednek. Tényleg csak az ízlésünk és a fantáziánk szab határt.

Zserbó golyó sütés nélkül – recept

Hozzávalók:

A mázhoz:

  • 200 g tej- vagy étcsoki
  • 1-2 evőkanál étolaj
  • darált dió

A zserbó golyók elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Egy keverőtálba mérjük bele a darált kekszet és a darált diót, valamint a sárgabarack lekvárból annyit, hogy jól gyúrható masszát kapjunk.
  2. Az egészet alaposan keverjük össze és ízlés szerint ízesítsük még, ha szükséges porcukorral.
  3. Ezután formázzunk belőle kívánt méretű golyókat és helyezzük őket sütőpapírral bélelt tálcára.
  4. A kész golyókat tegyük hűtőszekrénybe 2-3 órára.
  5. Majd, ha kellőképpen lehűltek, készítsük el a csokimázat.
  6. Ehhez a csokoládét olvasszuk fel vízgőz felett és keverjünk hozzá 1 evőkanálnyi olajat (ha szükséges adjunk még hozzá).
  7. Ezután óvatosan forgassuk meg a golyókat a csokimázban és süteményrácsra vagy a sütőpapírral bélelt tálcára sorakoztassuk őket és mielőtt megdermedne szórjuk meg kristálycukorral elkevert darált dióval. (A cukor el is hagyható). De tetszés szerint – akár más fajta olvasztott csokival, tortadarával is – díszíthető.
  8. Ismét tegyük hűtőbe, amíg megszilárdul a máz.
  9. Utána tálalhatjuk.

TIPP: Ajándéknak is remek választás! Számos módon díszíthető, variálható, akár más golyókkal – mákos-, kókusz– vagy gesztenye – együtt csinos dobozokba rakva, igazán mutatós végeredmény születhet.

Hűtőszekrényben tartva 2-3 napig eltartható (már ha marad belőle). Jó étvágyat hozzá!

Zserbógolyó recept:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom