Tartalomjegyzék
A zserbó golyó rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető finom édesség, és nemcsak az ünnepi időszakban! Ugyanis egész évben könnyedén elkészíthető, ha egy kis finomságra vágyunk, de az ünnepi asztalokon is megállja a helyét. Mivel nem kell sütni a legnagyobb melegben is készíthetjük, ha csak egy gyors desszertre vágyunk és annyira egyszerű, hogy elrontani sem lehet! Készíthetjük a csokimázat akár tej-, ét-, vagy mutatós fehér csokiból is, vagy egyszerűen kakakóporba is hempergethetjük. Ahogy csak szeretnénk, vagy amit az otthoni készleteink engednek. Tényleg csak az ízlésünk és a fantáziánk szab határt.
Zserbó golyó sütés nélkül – recept
Hozzávalók:
- 250 g darált háztartási keksz
- 250 g darált dió
- 200 g sárgabarack lekvár
- 2 evőkanál porcukor
A mázhoz:
- 200 g tej- vagy étcsoki
- 1-2 evőkanál étolaj
- darált dió
A zserbó golyók elkészítése lépésről – lépésre:
- Egy keverőtálba mérjük bele a darált kekszet és a darált diót, valamint a sárgabarack lekvárból annyit, hogy jól gyúrható masszát kapjunk.
- Az egészet alaposan keverjük össze és ízlés szerint ízesítsük még, ha szükséges porcukorral.
- Ezután formázzunk belőle kívánt méretű golyókat és helyezzük őket sütőpapírral bélelt tálcára.
- A kész golyókat tegyük hűtőszekrénybe 2-3 órára.
- Majd, ha kellőképpen lehűltek, készítsük el a csokimázat.
- Ehhez a csokoládét olvasszuk fel vízgőz felett és keverjünk hozzá 1 evőkanálnyi olajat (ha szükséges adjunk még hozzá).
- Ezután óvatosan forgassuk meg a golyókat a csokimázban és süteményrácsra vagy a sütőpapírral bélelt tálcára sorakoztassuk őket és mielőtt megdermedne szórjuk meg kristálycukorral elkevert darált dióval. (A cukor el is hagyható). De tetszés szerint – akár más fajta olvasztott csokival, tortadarával is – díszíthető.
- Ismét tegyük hűtőbe, amíg megszilárdul a máz.
- Utána tálalhatjuk.
TIPP: Ajándéknak is remek választás! Számos módon díszíthető, variálható, akár más golyókkal – mákos-, kókusz– vagy gesztenye – együtt csinos dobozokba rakva, igazán mutatós végeredmény születhet.
Hűtőszekrényben tartva 2-3 napig eltartható (már ha marad belőle). Jó étvágyat hozzá!
Zserbógolyó recept:
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez