Zöld diópálinka

Hazánkban nagy hagyománya van a különböző pálinkáknak, ide tartozik a zöld diópálinka is. Számos gyümölcsből készíthető pálinka. Itthon nagyon népszerű a szilvapálinka, a barackpálinka, a körtepálinka, de az almapálinka is. Érdemes tudni, hogy minden, ami hazai gyümölcsből készül az nevezhető pálinkának, ami nem itthon termett gyümölcsből, vagy zöldségből készül az párlat.

Zöld diópálinka

A diópálinka eltér ezektől egy kicsit annyiban, hogy itt nem a dióból készül a pálinka, hanem egy már kész pálinka tovább ízesítése történik a zöld dió segítségével. A zöld dió szüretelésére a legalkalmasabb idő a virágzás utáni 40. naptól van, még június 24-e, azaz Szentiván éj előtt. A fiatal, zöld termés 7-10 napig szedhető. Akkor fogyasztható, ha belül még puha, egy kötőtűvel könnyedén átszúrható. A zöld dió nagyon egészséges, számos jótékony hatása ismert. Ugyanis gazdag C-vitaminban és nagy mennyiségű tannint, csersav- és naftokinon-származékot tartalmaz.

A zöld diópálinka receptje

Hozzávalók:

 • 30 db zöld dió
 • 35 dkg cukor (+ 5 dkg, esetleges utóízesítésre)
 • 2 rúd egész fahéj
 • 30 db szegfűszeg
 • 50 dkg narancs hámozott héja apróra összevágva (a fehér részt lr kell vágni)
 • 4 liter jó minőségű kb. 50°-os pálinka (ami nincs túl erős, nem jellegzetes ízű, illatú)
 • 2 db 5 literes befőttesüveg

Zöld diópálinka készítése

 1. A zsenge diót, ami még nem csontosodott be akkor kell szedni.
 2. Alaposan meg kell mosni és 1 órára forró vízbe kell áztatni őket.
 3. Majd az idő elteltével cseréljük le a meleg vizet hidegre és áztassuk tovább még legalább 1-2 napot a diókat. A vizet gyakran – legalább naponta 5X – érdemes cserélni közben. Ez azért szükséges, hogy ne legyen olyan keserű.
 4. Az áztatási idő elteltével tegyük napra kell tenni a diókat, hogy száradjanak kicsit.
 5. Aztán fel kell őket negyedelni. (Érdemes gumikesztyűben végezni, mert nagyon fog a dió!)
 6. A felaprított diót és az alapanyagokat (fahéj, szegfűszeg, cukor, narancshéja, pálinka) elfelezzük, az üvegekbe töltjük, és jól elkeverjük.Ezzel azüvegek kb. félig lesznek tele. Mivel naponta fel kell rázni őket, ahhoz kell a hely.
 7. A lezárt üvegeket napra kell tenni 40 napig – úgy, mint a kovászos uborka esetében, – olyan helyre, ahol szinte folyamatosan éri a napfény.
 8. Naponta többször fel kell rázni az üvegek tartalmát. (Még tovább ízesíthető a cukorral, de kesernyés ízű, ez ne tévesszen meg minket, nem kell ezt az ízt elnyomni az édesítéssel.)
 9. 40 nap elteltével át kell szűrni.
 10. Érdemes üvegekbe tölteni és további 1-2 hónapig még hagyni érni az ízeket.

Minél tovább érik, annál finomabb lesz. Vannak, akik azt vallják a nyáron készített diópálinka karácsonykor lesz a legfinomabb, addig nem szabad hozzá nyúlni. A leszűrt pálinka sötétbarna színű, kellemes dió illatú, finom aromájú. Kellemes aromája miatt szinte itatja magát, de az édeskés íze ne tévesszen meg senkit, az alkoholtartalma és ereje a hozzáadott pálinkával azonos!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pálinka

Vissza a kategória cikkeihez