Zöld diópálinka

Hazánkban nagy hagyománya van a különböző pálinkáknak, ide tartozik a zöld diópálinka is. Számos gyümölcsből készíthető pálinka. Itthon nagyon népszerű a szilvapálinka, a barackpálinka, a körtepálinka, de az almapálinka is. Érdemes tudni, hogy minden, ami hazai gyümölcsből készül az nevezhető pálinkának, ami nem itthon termett gyümölcsből, vagy zöldségből készül az párlat.

Zöld diópálinka

A diópálinka eltér ezektől egy kicsit annyiban, hogy itt nem a dióból készül a pálinka, hanem egy már kész pálinka tovább ízesítése történik a zöld dió segítségével. A zöld dió szüretelésére a legalkalmasabb idő a virágzás utáni 40. naptól van, még június 24-e, azaz Szentiván éj előtt. A fiatal, zöld termés 7-10 napig szedhető. Akkor fogyasztható, ha belül még puha, egy kötőtűvel könnyedén átszúrható. A zöld dió nagyon egészséges, számos jótékony hatása ismert. Ugyanis gazdag C-vitaminban és nagy mennyiségű tannint, csersav- és naftokinon-származékot tartalmaz.

A zöld diópálinka receptje

Hozzávalók:

 • 30 db zöld dió
 • 35 dkg cukor (+ 5 dkg, esetleges utóízesítésre)
 • 2 rúd egész fahéj
 • 30 db szegfűszeg
 • 50 dkg narancs hámozott héja apróra összevágva (a fehér részt le kell vágni)
 • 4 liter jó minőségű kb. 50°-os pálinka (ami nem túl erős, nem jellegzetes ízű, illatú)
 • 2 db 5 literes befőttesüveg

Zöld diópálinka készítése

 1. A zsenge diót, – ami még nem csontosodott be – akkor kell szedni.
 2. Alaposan meg kell mosni és 1 órára forró vízbe kell áztatni őket.
 3. Majd az idő elteltével cseréljük le a meleg vizet hidegre és áztassuk tovább még legalább 1-2 napot a diókat. A vizet gyakran – legalább naponta 5X – érdemes cserélni közben. Ez azért szükséges, hogy ne legyen olyan keserű.
 4. Az áztatási idő elteltével tegyük napra kell tenni a diókat, hogy száradjanak kicsit.
 5. Aztán fel kell őket negyedelni. (Érdemes gumikesztyűben végezni, mert nagyon fog a dió!)
 6. A felaprított diót és az alapanyagokat (fahéj, szegfűszeg, cukor, narancshéja, pálinka) elfelezzük, az üvegekbe töltjük, és jól elkeverjük. Ezzel az üvegek kb. félig lesznek tele. Mivel naponta fel kell rázni őket, ahhoz kell a hely.
 7. A lezárt üvegeket napra kell tenni 40 napig – úgy, mint a kovászos uborka esetében, – olyan helyre, ahol szinte folyamatosan éri a napfény.
 8. Naponta többször fel kell rázni az üvegek tartalmát. (Még tovább ízesíthető a cukorral, de kesernyés ízű, ez ne tévesszen meg minket, nem kell ezt az ízt elnyomni az édesítéssel.)
 9. 40 nap elteltével át kell szűrni.
 10. Érdemes üvegekbe tölteni és további 1-2 hónapig még hagyni érni az ízeket.

Minél tovább érik, annál finomabb lesz. Vannak, akik azt vallják a nyáron készített diópálinka karácsonykor lesz a legfinomabb, addig nem szabad hozzá nyúlni. A leszűrt pálinka sötétbarna színű, kellemes dió illatú, finom aromájú. Kellemes aromája miatt szinte itatja magát, de az édeskés íze ne tévesszen meg senkit, az alkoholtartalma és ereje a hozzáadott pálinkával azonos!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pálinka

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom