Zöld dió gyógyhatása

A zöld dió gyógyhatása még kevésbé ismert, hiszen elsősorban a gasztronómia fedezte fel napjainkban magának. Pedig a dió már régóta ismert és használt növény a gyógyításban és az egészségmegőrzésben. Hazánkban is nagyon régóta ismert, hiszen már a honfoglaló magyar őseink is gyűjtögették az akkor itt már őshonos diófák termését. A dió hasznosítása több évezredes múlttal büszkélkedhet – szinte minden része értékes.

Zöld dió gyógyhatása

A dió allergia a zöld dió fogyasztása esetén nem jelentkezik. Akkor fogyasztható a csonthéját még ki nem fejlesztett, fiatal, zöld termés, ha belül még puha. Szüretelése a virágzástól számított 40. napon kezdődik, de körülbelül június 24-e, Szentiván éj előtt. Nagyjából 7-10 nap áll rendelkezésre a szürethez, ameddig a termés nem kezd el becsontosodni. A zöld dió C vitamin tartalma igen jelentős, több található benne, mint a narancsban, vagy a csipkebogyóban. Vas- és tannin tartalma is jelentős. Ezen kívül van benne csersav, fenolok, mustársav, klorogénsav, protokatehinsav, amelyek mind gyógyhatással rendelkeznek.

Zöld dió jótékony hatásai:

  • immunerősítő
  • tisztítja a májat
  • vértisztító 
  • fertőtlenítő
  • emésztést segítő
  • segít a vérszegénység megelőzésében
  • levertség, fáradság esetén is hatásos

Zöld dió felhasználása 

A hibátlan darabok szedését és átválogatását az optimális hőmérsékleten való áztatás és hosszú érlelés, a fűszerek gondos kiválasztása, a mesterséges adalékanyagoktól mentes előállítás és a használt recept pontos betartása követi. Az eredmény: enyhén diós, fűszeres illatú és ízű, édes finomság. A zöld dióból különféle eszenciák, borok, likőrök, olajok, lekvárok, de még befőtt is készülhet.

A zöld diónak főleg a gasztronómiában hódított nagy teret magának. Előszeretettel kínálják különböző húsokhoz, kacsához, libához és vadakhoz. Ezen kívül kiváló kiegészítője lehet a sajttálaknak, főleg a füstölt sajtok ízét egészíti ki, illetve kacsa- és libamájas készítményeknek. Desszertként gyümölcstálakhoz akár fagylaltféleségekhez is kiválóan illeszkedik. A zöld dió egyelőre leginkább szirupban árulva érhető el néhány kulináris üzlet polcain, illetve az interneten rendelhető.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dió

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom