Tartalomjegyzék
A tekert diós kalács nem kifejezetten gyors süti – mivel kelt tésztás – de mindenképpen megéri a fáradságot. Az adventi időszakba mindenképpen jó választás, de egész évben bármikor készíthető. Igazán különlegessé a citrusok és a dió teszi ezt az illatos, finom kalácsot, érdemes kipróbálni. Akár vendégvárónak is remek választás egy tea vagy kávé mellé.
Elkészítési idő: 3 óra – 1 szelet: 251 kcal
Tekert diós kalács – recept
Hozzávalók 20 szelethez:
- 2 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1 kávéskanál + 5 dkg cukor
- 50 dkg finomliszt
- 12 dkg lágy vaj vagy margarin
- 4 tojássárgája
- 2 dkg vaníliás cukor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- csipet só
A töltelékhez és a mázhoz:
- 5 dkg puha mazsola
- 1/2 dl rum
- 1 dl tej
- 8 dkg kristálycukor
- 3 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg darált dió
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 5 dkg cukrozott narancshéj
- 2 evőkanál citromlé
- 4 evőkanál porcukor
A tekert diós kalács elkészítése lépésről – lépésre:
- A langyos tej felében eldolgozzuk az élesztőt egy kávéskanál cukorral.
- Majd a lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, a közepébe készített mélyedésbe öntjük az élesztős tejet és 10 percig kelesztjük.
- Azután hozzáadjuk a maradék tejben elkevert tojássárgákat, 5 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, csipet sót, a reszelt citromhéjat, végül a vajat/ margarint és összedolgozzuk. (Ne ijedjünk meg, mert egészen lágy tésztát kapunk!).
- Hólyagosra dagasztjuk, majd a kétszeresére kelesztjük (kb. 30-40 perc).
- A töltelékhez beáztatjuk a mazsolát a rumba.
- A tejet felforraljuk a kristálycukorral és a vajjal vagy margarinnal, beleszórjuk a diót és a zsemlemorzsát, elkeverjük a fahéjjal, a felaprózott narancshéjjal és a mazsolával, majd hagyjuk kihűlni.
- A megkelt tésztát téglalapformára nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, és sütő- papírral bélelt tepsibe fektetjük.
- Hosszanti irányban, középén kettévágjuk, és óvatosan megtekerjük úgy, hogy mindig a vágott fele kerüljön fölülre.
- Ismét megkelesztjük, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
- A citromlét és a porcukrot sűrű péppé keverjük, a sütőből kivett, forró kalács tetejére kenjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
TIPP: A dió mandulával is helyettesíthető!
Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Di%C3%B3
Vissza a kategória cikkeihez