Tekert diós kalács

A tekert diós kalács nem kifejezetten gyors süti – mivel kelt tésztás – de mindenképpen megéri a fáradságot. Az adventi időszakba mindenképpen jó választás, de egész évben bármikor készíthető. Igazán különlegessé a citrusok és a dió teszi ezt az illatos, finom kalácsot, érdemes kipróbálni. Akár vendégvárónak is remek választás egy tea vagy kávé mellé.  

Elkészítési idő: 3 óra – 1 szelet: 251 kcal

Tekert diós kalács – recept

Hozzávalók 20 szelethez:

  • 2 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál + 5 dkg cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 12 dkg lágy vaj vagy margarin
  • 4 tojássárgája
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • csipet só

A töltelékhez és a mázhoz:

  • 5 dkg puha mazsola
  • 1/2 dl rum
  • 1 dl tej
  • 8 dkg kristálycukor
  • 3 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg darált dió
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg cukrozott narancshéj
  • 2 evőkanál citromlé
  • 4 evőkanál porcukor

A tekert diós kalács elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A langyos tej felében eldolgozzuk az élesztőt egy kávéskanál cukorral.
  2. Majd a lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, a közepébe készített mélyedésbe öntjük az élesztős tejet és 10 percig kelesztjük.
  3. Azután hozzáadjuk a maradék tejben elkevert tojássárgákat, 5 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, csipet sót, a reszelt citromhéjat, végül a vajat/ margarint és összedolgozzuk. (Ne ijedjünk meg, mert egészen lágy tésztát kapunk!).
  4. Hólyagosra dagasztjuk, majd a kétszeresére kelesztjük (kb. 30-40 perc).
  5. A töltelékhez beáztatjuk a mazsolát a rumba.
  6. A tejet felforraljuk a kristálycukorral és a vajjal vagy margarinnal, beleszórjuk a diót és a zsemlemorzsát, elkeverjük a fahéjjal, a felaprózott narancshéjjal és a mazsolával, majd hagyjuk kihűlni.
  7. A megkelt tésztát téglalapformára nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, és sütő- papírral bélelt tepsibe fektetjük.
  8. Hosszanti irányban, középén kettévágjuk, és óvatosan megtekerjük úgy, hogy mindig a vágott fele kerüljön fölülre.
  9. Ismét megkelesztjük, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
  10. A citromlét és a porcukrot sűrű péppé keverjük, a sütőből kivett, forró kalács tetejére kenjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

TIPP: A dió mandulával is helyettesíthető!

Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Di%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom