Papírhéjú diófa csemete

A papírhéjú diófa csemete egy keresett fajta a dió fajták között, hiszen mindenki minél nagyobb termésű, és minél vékonyabb héjú diót szeretne ültetni.

A dióval szemben elvárás a termés hosszú eltarthatósága, valamint a könnyű törhetőség és hatékony tisztíthatóság. A száraz héjas dió esetében különböző értékmérő tényezőket vesznek figyelembe annak minősítéséhez pl. a termés átmérője, a térfogata, a héjvastagsága, törhetősége, bélaránya. De a héj színe, felülete és a termés íze is fontos szempontok. Az I. osztályú héjas dió esetében elvárás a 32 mm-t elérő, egyenletes átmérő, a világos szín, a megfelelő alak és rajzolat, valamint a jó béltelítettség.

Papírhéjú diófa csemete

Papírhéjú vagy vékony héjú fajták az alábbiak:

  • Milotai 10 diófa
    Hazai származású, Milotán szelektált fajta, mely szeptember végén érik. Kiemelt jelentőségű fajta, mely az egyik legtermékenyebb és legjobb minőségű diófa fajta. Középerős növekedésű, korán termőre fordul, egyenletesen bőven terem. Elhúzódó fakadása miatt viszonylag kisebb fagykár éri. Termése 3,5 cm körüli átmérőjű, könnyen törhető és tisztítható. Héja sima, rendkívül vékony, jó minőségű bele világossárga, rendkívül jó ízű.
  • Alsószentiváni 117 diófa
    Szintén hazai származású diófa fajta, mely szeptember közepén, végén érik. Erős növekedésű fái későn fakadnak, így a korai fagyok elkerülik. Fiatalon feltörekvő, később terülő koronát nevel. Gyorsan növekszik és hamar termőre is fordul. Termése nagy méretű, vékony héjú, könnyen törhető és tisztítható, kiváló ízű és színű. A magok bél aránya 48-51% körüli. Termesztése bármilyen termőtalaj esetén lehetséges.
  • Alsószentiváni Bonifác diófa
    Szintén hazai származású fajta, mely október elején érik. Gyengébb növekedésű fái későn fakadnak, így a korai fagyok elkerülik. Sűrű gömb alakú koronája van, bőven terem. Termése könnyen törhető és tisztítható, vékony héjú, kiváló ízű és színű. A magok bél aránya 48% körüli.

Papírhéjú diófa csemete metszése

A diófa metszése – bár azt gondolhatnánk, hogy nem fontos, de bizony a diófa esetében is számolni kell a visszavágásaival. A diófának is – mint minden gyümölcsfának – ez az egyik legfontosabb eleme az eredményes dió termesztéséhez, illetve ezáltal előzhetők meg a diófa betegségei is. A metszetlen fák kusza ágakat és hajtásokat hoznak, amelyek besűrűsödnek, így a fa terméshozama csökken.

Már a csemeték esetében is szükséges a visszametszés, ami már a diófa ültetése során meg kell történjen. A frissen ültetett szabad gyökerű diófa oltványt tavasszal 60-80 cm magasságban vissza kell vágni. Ezt követően a metszés helyén lévő sebeket le kell kezelni fa sebkenőccsel, vagy parafinos kenőccsel. Ezt követően a diófa metszése korona alakító metszés az első néhány évben, majd a fenntartó metszés következik, amit szeptember környékére érdemes időzíteni.

https://www.skil-szerszamok.hu/utasitasok-lepesenkent/gyumolcsfak-metszese.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom