Óriás diófajták

Az óriás diófajták termése a legnagyobb diók esetében akár 6 cm nagyságúak is lehetnek. Az átlagos fajták dió méretei 30-40 mm közötti. De vannak mogyoró méretű dió termések is. Hazánkban is nagyon népszerűek a különböző dió fajták, és a közönséges dió őshonos is itt a Kárpát-medencében. A dió nagyon egészséges, hiszen rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és a dió jótékony hatása a szerveztre igazán hatásos.

Óriás diófajták

  • Axel óriásdió
    Hollandiából származó dió fajta, mely Belgiumban is nagyon népszerű, de Angliában is termesztik. Axel egy kisváros Hollandiában, melynek sok kertjében van Axel diófa. Nagyméretű, de lassan növő fajta. Fája, korán, már 2-3 éves korától terem. Nagysága elérheti a 10-15 métert, a koronája szélessége a 8 métert is. Termése a hagyományos dióénak akár a kétszeresére is megnő, jellemzően 5 cm-es átmérővel. Gyümölcsei általában kerekek, de akár szögletes is lehet. A magok bél aránya 40% körüli. Zsírtartalma magasabb, mint a többi fajtáé, ezért eltarthatósága korlátozott, de friss fogyasztásra kitűnő. A dió íze azonban enyhe, inkább középszerű. Egy igen ellenálló fajta, mivel a baktériumoknak ellenáll, a gnomóniára sem különösebben fogékony, azonban a dió betegségei közül a levélbetegségekre érzékeny. Hálás a humuszban gazdag, tápanyagdús talajért, de érzékeny a vízhiányra, a tűző napsütésre és a késő fagyokra egyaránt. Termése a méretéből adódóan kitűnő dekorációs alapanyag is.
  • Ukrán óriás diófa
    Ukrajnából való fajta, mely szeptember vége, október elején terem. Középerős, erős növekedésű fái kezdetben gyorsan növekednek, majd növekedésük lelassul. Termése óriás, hosszúkás, a mag kitölti a dióhéját. Sokáig eltartható, könnyen tisztítható, jól törhető. Rendkívül jó ízű, a mag bélarány: kb. 48 %. Azonban ez a fajta nem szerezhető be jelenleg hazánkban, ugyanis a Nemzeti Fajtalista nem tartalmazza. Ennek oka valószínűleg, hogy nagyon alacsony a kereslet iránta.
  • Szobi óriás dió
    Származása a hazai Szob településről való. Termésének átmérője 3,8 cm vagy annál nagyobb.

Napi 1-2 szem dió elfogyasztása étkezéseink mind élvezeti értékét, mind táplálkozás-élettani értékét növeli.

https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu/gyumolcstermok_550/gyumolcsfa/diofa_csemete_vasarlasa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom