Keserű dió

Miért keserű a dió, ha keserű és mit lehet vele tenni? A dió egy rendkívül egészséges gyümölcs, melynek ajánlott rendszeres fogyasztása is. De nagyon kellemetlen, ha csak néhány szem is keserű, amit ledarálunk a jó ízűek között. Mire figyeljünk? Darálás, illetve egyéb felhasználása előtt érdemes kiválogatni a dió darabokat. Csak az ép, világosbarnás színű diót használjuk fel. A sötét, deformálódott darabokat dobjuk ki. 

Miért keserű a dió?Ennek az alábbi okai lehetnek:

  • Korai betakarítás, amikor a gyümölcs még zöld.
  • Hosszú tárolás rossz környezetben.
  • Nem megfelelő szállítási feltételek.

Keserű dió

A friss dió is lehet keserű, ennek oka pedig, hogy a gyümölcs nem elég érett. Érdemes tehát csak akkor betakarítani, leszüretelni, ha megérett. 

Érdemes a tárolására is nagy hangsúlyt fektetni, bár valamennyi gyümölcs közül talán a héjasok tárolása a legkönnyebb, mivel a vastag csonthéj megvédi a benne levő olajos magot a környezet káros hatásaitól. Padláson vagy egyéb száraz helyen akár évekig is tárolható. Ehhez célszerű vékony rétegben lefektetni őket úgy, hogy megóvjuk az erős napsütéstől, a porosodástól, a túlzott nedvességtől és természetesen a rágcsálóktól is. 

Megfelelő tárolás és szárítás mellett a dió minimális veszteség és minőségromlás mellett sokáig eltartható. 

A dió tárolását illetően kétféle gyakorlat terjedt el:

  1. tárolják héjasan
  2. héj nélkül

Bármelyik megoldást is választjuk, lényeges, hogy száraz és hűvös helyen tegyük azt. Ami a minőség megőrzését illeti, jobb, ha a diót héjával tároljuk, mert frissességét így őrzi meg a legjobban.

Dió eltarthatósága

A dió eltarthatósága függ a tárolási hő fokától:

  • 0 fok körüli hőmérsékleten 1-1,5 évig is eltartható a dióbél
  • 10 fok körüli hőmérsékleten még 6-8 hónapig
  • szobahőmérsékleten pedig már csak 1-4 hónapig tartható el minőségromlás nélkül. 

A magasabb hőmérséklet és páratartalom mellett a veszteség mértéke rohamosan emelkedik, ugyanakkor romlik a minősége is.

Ugyanakkor itt is fontos, hogy időnként át kell válogatni a diót. A dió betegségei közül az egyik legveszélyesebb glöospóriumos gyümölcsfoltosság, amely a terméssel telel át. Jellemző a betegségre, hogy korai megjelenésekor a dióbél egyáltalán nem fejlődik ki, későbbi megjelenésekor pedig a bélrész barnás fekete színű és keserű lesz. Lényeges ezeknek a fertőzött terméseknek a kiszűrése és megsemmisítése.

Amennyiben fokozott figyelmet fordítunk még a raktározás előtt arra, hogy kizárólag az egészséges diót tároljuk el, és hogy biztosítsuk a gyümölcs számára az optimális tárolási hőmérsékletet, illetve páratartalmat, bízhatunk abban, hogy nem lesznek keserű terméseink. Ha mégis akad közöttük keserű, akkor azt hideg vízben áztatással oldhatjuk meg úgy, hogy az áztatás során fellazult vékony hártyát lehúzzuk a dióbélről.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Di%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom