Japán dió

A Japán dió leginkább a szívdióra hasonlít, termesztési jellemzőiben, illetve élőhely igényében is. A Japán diófa egy igen dekoratív fa, ezért Európában, Amerikában díszfaként ültetik. Japánban a diójáért termesztik. 1860 körül került Európába, megfelelő neki az itteni éghajlat is, sőt a miénknél hidegebb éghajlaton is megél.

Japán dió ültetése, gondozása

Ez a dió fajta jól szaporítható magról is, oltványként is. Ha szaporítani szeretnénk, érett dióját egyedi edénybe kell ültetni és télen rágcsálóktól – az egerektől, madaraktól, mókusoktól védve – kell hideg, nedves helyen tartani. Kora tavasszal csírázik, és a nyár elején kiültethető, olyan korán, amikor csak lehetséges. A csemetét az első-második télen szükséges a hidegtől védeni és célszerű karózni is. 

Érdemes elsőre a végleges helyére ültetni, mert itt is – mint a diófák általában – nem viseli jól az áthelyezést. 

Talaj iránt nem igényes, a homokos, a közép kötött és az agyagos talajok egyaránt megfelelnek számára. A talaj eltérő kémhatását is jól tolerálja, bár főleg a lúgos talajokat kedveli. Szereti a vizet ezért fontos, hogy a talaj mélyrétegű, nedves legyen, de a víz ne álljon meg rajta.

A napos helyet kedveli, szélárnyékba, és fagymentes területre érdemes ültetni. Árnyékban nem növekszik. A téli hideget jól bírja, de tavaszi hajtásait a késői fagyok veszélyeztethetik. Akár már -1 vagy -2 C°-on is, de ha friss hajtásai teljesen le is fagynak, alvórügyekről újrahajt. Ekkor már csak termés nélküli hajtásokat hoz.

Japán diófák metszése

Metszeni nyár végén és kora ősszel szokták, valamint a nyugalmi ideje alatt, mert erősen nedvedzik, és a nedv veszteség miatt a fa legyengülhet. A termését 3-4 éves korától kezdi hozni. Virágzási hajlandósága nagyrészt az előző év időjárásától függ. Ha díszfaként kerül ültetésre, akkor magányosan vagy kisebb csoportban, illetve út menti fasorként egyaránt ültethető. Díszfaként felhasználva is előnyös, mivel kevés rovar károsítja, védekezni nem kell ellenük.

Értéke a japán diónak, hogy városi környezetben szűri, tisztítja a benzingőzös levegőt, légtisztító tulajdonsága kiemelkedik a fafélék közül.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Diófafélék

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom