Eszterházy epercsoda levendulával

A balatonakarattyai Eszterházy epercsoda levendulával és diókrémmel fagyi lett a 2022-es év a Balaton fagyaltja verseny győztes fagyija. Ebben az évben már 9. alkalommal került megrendezésre a Balaton fagylaltja verseny. Ugyanis 2014-ben rendezték meg először a Balatoni Turizmus Szövetség kezdeményezésére. A cél elsősorban a tó körüli fagylaltozók, fagylaltok népszerűsítése volt. A kezdeményezés elérte a célját, ugyanis sokan keresik fel nemcsak az adott év fődíjas fagyiját megihlető cukrászatokat, fagylaltozókat, de a különdíjakat nyert fagylaltozókat is.

A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó „Füredi Napfény” fagylaltja mellett a marcali Mester Étterem, Cukrászda „Pálmalevél fagylalt feketeribizli jellyvel” fagylaltja és a balatongyöröki Promenád Kávéház „Cserszegi Álom” fagyija is különdíjat kapott a zsűri döntése alapján.

Eszterházy epercsoda levendulával diókrémmel

Az Eszterházy epercsoda levendulával és pirított dióval ízesítve a balatonakarattyai Sissi Fagyizó kézműves alkotása. A pirított dió, eper és levendula íz keveredik az Eszterházy tortára emlékeztető fehér és étcsokis motivummal ellátott fagylaltos tégelyben. A levendulás eperöntet a helyi ízeket viszi a különleges fagylaltkompozicióba, melyet a tetején a fehér-étcsoki díszítés koronáz meg.

Levendulás fagylalt már a korábbi években is szerepelt a fődíjas fagylaltok között. Egészen pontosan 2020-ban – az idén is különdíjat nyert fagylaltozóban – a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozóban megálmodott és életre hívott Levendulás kajszibarack fagylaltja nyerte.

Levendula – a Balaton körül

Számos különleges helyi termés, termék kerül évről – évre a fagylaltokba is. Nem véletlen a levendulával való párosítás sem. Hiszen a különböző ízremekek zsűrizése folytán a helyi termékek megjelenése is számíthat. Főleg, ha nehéz a döntés egy-egy hűsítő finomság kapcsán, hogy merre billenjen a mérleg nyelve. Ugyanis nemcsak a fődíjas, de az összes benevezett fagylalt – 15 kerül a versenybe – igazi különlegesség. Ezért a zsűriknek egyáltalán nincs könnyű dolga.

A levendula szó hallatán egyébként is sokaknak a Balaton – főleg Tihany – jut eszükbe, hiszen itt kerül megrendezésre évről-évre a Levendula Fesztivál is. Bár egyre többfelé a tó környékén – így Kőröshegyen is – gyűjthetjük szezonban a szedd magad akcióban kínált friss virágokat.

A levendula fagyi pedig önmagában is egy igazi különlegesség, nagy kedvence a levendula ízéért rajongóknak. De érdemes megkóstolni bárkinek!

Balaton Fagylaltja verseny

Az év fagylaltját a kézműves termékek közül választják, ezek természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek, bemutatva a cukrász tudását és kreativitását.

A verseny célja többek között, hogy minél több minőségi, helyi alapanyagokból készült kézműves fagylalt álljon a hűsítő finomságra vágyók rendelkezésére.

http://www.balatonfagyija.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom