Tartalomjegyzék
A diós torta egy hagyományos és megunhatatlan finom sütemény, nem csak a diót kedvelőknek. Készülhet születésnapra, vagy csak úgy a vasárnapi ebédet levezető rendkívül finom desszertnek a gőzölgő kávé mellé. Páratlanul finom, diós, habos sütemény. Mely egy kicsit időigényes, de mindenképpen megéri a fáradságot! Biztos sikert aratunk vele!
Diós torta recept
Hozzávalók:
- 40 dkg darált dió
- 6 db tojás
- 6 evőkanál + 2 evőkanál + 8 dkg cukor
- 4 evőkanál + 3 evőkanál liszt
- 10 dkg puha vaj
- 6 dl tej
- ½ teáskanál sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 teáskanál rumaroma
- 1 csipet só
Diós torta elkészítése
- A 4 evőkanál lisztet össze kell keverni a sütőporral és 4 evőkanál darált dióval.
- A tojásokat szétválasztjuk fehérjékre és sárgájukra.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra és kibélelünk egy tortaformát sütőpapírral.
- A tojások fehérjét egy nagy tálba kell tenni a csipet sóval és kemény habbá kell verni úgy, hogy 6 evőkanál cukrot folyamatosa hozzászórunk. Nagyon kemény legyen a hab.
- A habverőt kisebb fokozatra állítva óvatosan hozzá kell keverni a kemény habhoz a tojások sárgáját és alaposan összekeverni velük.
- Amikor jól elkeveredett bele kell keverni a lisztes-diós keveréket is.
- Ezzel még alaposan össze kell keverni, majd a sütőformába tölteni a tésztát.
- Az előmelegített sütőbe tolva körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróba!
- Amikor megsült egy kicsit hagyjuk a formában hűlni, majd ki kell fordítani belőle, és egy deszkán hagyni teljesen kihűlni.
- Amíg a piskóta hűl, egy lábosban 3 evőkanál lisztet simára kell keverni 2 evőkanál cukorral és a 6 dl tejjel.
- Fel kell tenni a tűzre és addig kevergetni, forralni, amíg besűrűsödik, mint a puding.
- Ha besűrűsödött ezt is hagyni kell kihűlni.
- Addig a 10 dkg puha vajat el kell keverni a 8 dkg cukorral és a csomag vaníliás cukorral.
- Hozzá kell önteni a 2 teáskanál rumaromát is és jól összekeverni.
- Ezután evőkanalamként hozzá kell adni a felfőzött, kihűlt lisztes keveréket és alaposan össze kell keverni, eldolgozni.
- Majd hozzá kell adni a darált diót, 2 evőkanálnyi kivételével.
- A kihűlt diós piskótát – keresztben – három egyenlő részre kell vágni.
- Egy tálcára kell tenni a középső lapot és megkenni körülbelül 4 evőkanál diós krémmel.
- Mehet rá a következő piskótalap fenekével felfelé és újabb 4 evőkanál krémmel ezt is meg kell kenni.
- Végül az utolsó lapot is rá kell tenni, szintén fenékkel felfelé és a 4 evőkanál krémmel ezt is megkenni bőven, mehet finoman az oldalaira is. Próbáljuk a lapokat úgy összeállítani, hogy ne dőljenek semerre.
- Ha marad még krém a torta oldalait is be lehet kenni.
- A félretett darált dióval, vagy egész darab diókkal is díszíthetjük a tetejét.
- Hűtőbe kell tenni, hogy a krém szilárdabbá váljon.
Rendkívül finom és látványos sütemény, érdemes kipróbálni!
https://femina.hu/recept/hattojasos-piskota-dioval/
Vissza a kategória cikkeihez