A diós torta egy hagyományos és megunhatatlan finom sütemény, nem csak a diót kedvelőknek. Készülhet születésnapra, vagy csak úgy a vasárnapi ebédet levezető rendkívül finom desszertnek a gőzölgő kávé mellé. Páratlanul finom, diós, habos sütemény. Mely egy kicsit időigényes, de mindenképpen megéri a fáradságot! Biztos sikert aratunk vele!

Diós torta recept

Hozzávalók:

  • 40 dkg darált dió
  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál + 2 evőkanál + 8 dkg cukor
  • 4 evőkanál + 3 evőkanál liszt
  • 10 dkg puha vaj
  • 6 dl tej
  • ½ teáskanál sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 teáskanál rumaroma
  • 1 csipet só

Diós torta elkészítése

  1. A 4 evőkanál lisztet össze kell keverni a sütőporral és 4 evőkanál darált dióval.
  2. A tojásokat szétválasztjuk fehérjékre és sárgájukra.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és kibélelünk egy tortaformát sütőpapírral.
  4. A tojások fehérjét egy nagy tálba kell tenni a csipet sóval és kemény habbá kell verni úgy, hogy 6 evőkanál cukrot folyamatosa hozzászórunk. Nagyon kemény legyen a hab.
  5. A habverőt kisebb fokozatra állítva óvatosan hozzá kell keverni a kemény habhoz a tojások sárgáját és alaposan összekeverni velük.
  6. Amikor jól elkeveredett bele kell keverni a lisztes-diós keveréket is.
  7. Ezzel még alaposan össze kell keverni, majd a sütőformába tölteni a tésztát.
  8. Az előmelegített sütőbe tolva körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróba!
  9. Amikor megsült egy kicsit hagyjuk a formában hűlni, majd ki kell fordítani belőle, és egy deszkán hagyni teljesen kihűlni.
  10. Amíg a piskóta hűl, egy lábosban 3 evőkanál lisztet simára kell keverni 2 evőkanál cukorral és a 6 dl tejjel.
  11. Fel kell tenni a tűzre és addig kevergetni, forralni, amíg besűrűsödik, mint a puding.
  12. Ha besűrűsödött ezt is hagyni kell kihűlni.
  13. Addig a 10 dkg puha vajat el kell keverni a 8 dkg cukorral és a csomag vaníliás cukorral.
  14. Hozzá kell önteni a 2 teáskanál rumaromát is és jól összekeverni.
  15. Ezután evőkanalamként hozzá kell adni a felfőzött, kihűlt lisztes keveréket és alaposan össze kell keverni, eldolgozni.
  16. Majd hozzá kell adni a darált diót, 2 evőkanálnyi kivételével.
  17. A kihűlt diós piskótát – keresztben – három egyenlő részre kell vágni.
  18. Egy tálcára kell tenni a középső lapot és megkenni körülbelül 4 evőkanál diós krémmel.
  19. Mehet rá a következő piskótalap fenekével felfelé és újabb 4 evőkanál krémmel ezt is meg kell kenni.
  20. Végül az utolsó lapot is rá kell tenni, szintén fenékkel felfelé és a 4 evőkanál krémmel ezt is megkenni bőven, mehet finoman az oldalaira is. Próbáljuk a lapokat úgy összeállítani, hogy ne dőljenek semerre.
  21. Ha marad még krém a torta oldalait is be lehet kenni.
  22. A félretett darált dióval, vagy egész darab diókkal is díszíthetjük a tetejét.
  23. Hűtőbe kell tenni, hogy a krém szilárdabbá váljon.

Rendkívül finom és látványos sütemény, érdemes kipróbálni!

https://femina.hu/recept/hattojasos-piskota-dioval/

Vissza a kategória cikkeihez