A diós sütik főleg az ünnepi asztalokon kerülnek, annak ellenére, hogy a dió nagyon egészséges és egész évben fogyaszthatnánk. Dió szezonban sem olyan népszerű, ez talán azért van, mert akkor még nyers a friss dió. Pedig a dió egy rendkívül egészséges gyümölcs, melynek rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető. Annál is inkább mivel a dió jótékony hatása a szervezetre nagyon hasznos. Ennek ellenére a hazai dió fogyasztás nem számottevő, hiszen alig fél kg/év az egy főre eső fogyasztás. Ráadásul ez a mennyiség is inkább az ünnepek körül tornyosodik.

Diós sütik

Az ünnepi asztalok azonban elképzelhetetlenek a hagyományos diós sütemények nélkül. Karácsony például szinte nincs diós és mákos bejgli nélkül, mely receptje olyan, mint a kovászos uborka esetén: mindenki ismeri, de csak az övé a jó. Ahány ház, annyi szokás alapon készülnek a bejglik is. Kinek mi válik be, ahhoz ragaszkodik általában. Vagy hozza a nagymama recepjét tovább. Egyre többször sütik ezt és a hagyományos karácsonyi diós sütiket, mint a zserbó, a pozsonyi kifli, vaníliás kifli, linzer karikák és más diókrémes sütik húsvétkor is. Hiszen a dió főleg a süteményekben használatos fő alapanyag. A lisztet is helyettesítheti, így gluténmentes sütemények esetén is kiváló alapanyag, azonban jó, ha tudjuk, hogy van-e az ismeretségi körben, vagy vendégvárás esetén a vendégek között, aki dió allergiás. Erre ugyanis nagyon figyelni kell!

Vaníliás kifli recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg margarin
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg darált dió
  • pici só
  • 1 teáskanál fahéj

Vaníliás kifli elkészítése

  1. A lisztez előzőleg átszitált lisztet el kell keverni a csipet sóval és a fahéjjal.
  2. Hozzá kell keverni a darált diót (a liszt és dió arányán lehet módosítani több dió-kevesebb liszt).
  3. A puha margarint el kell dolgozni a lisztes keverékkel.
  4. Alaposan össze kell dolgozni a tésztát és hagyni egy órán keresztül hűtőben pihenni.
  5. Majd kis gombócokat kell belőle szakítani, amit kifli alakúra formázunk.
  6. Sütőpapírral borított sütőformába rakjuk egymás mellé és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 5-6 perc alatt világos barnára sütjük. A sütési idő függ a kiflik méretétől is.
  7. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, majd vaníliás cukorral elkevert porcukorral megszórva tálaljuk.

Érdemes belőle több adagot készíteni, ugyanis nagyon finom és már több héttel az ünnepek előtt is elkészíthető. Fém dobozban tárolva 2-3 hétig, vagy akár tovább is eltartható, de garantáltan nem lesz meg addig. Az ünnepi készülődésnél a gyerekeket is be lehet vonni ennek a süteménynek a készítésébe, jó móka nekik a „gyurmázás” és a kis ujjacskáikkal szép kis kígyókat sodorhatnak a kiflik alapjának.

Tipp: A kiflik csücskeit olvasztott csokoládéba is lehet mártani, igazán mutatós és finom.

https://www.tuja.hu/receptek/dios-kifli-felvajas-tesztabol.html

Vissza a kategória cikkeihez