Tartalomjegyzék
A diós sütik főleg az ünnepi asztalokon kerülnek, annak ellenére, hogy a dió nagyon egészséges és egész évben fogyaszthatnánk. Dió szezonban sem olyan népszerű, ez talán azért van, mert akkor még nyers a friss dió. Pedig a dió egy rendkívül egészséges gyümölcs, melynek rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető. Annál is inkább mivel a dió jótékony hatása a szervezetre nagyon hasznos. Ennek ellenére a hazai dió fogyasztás nem számottevő, hiszen alig fél kg/év az egy főre eső fogyasztás. Ráadásul ez a mennyiség is inkább az ünnepek körül tornyosodik.
Diós sütik
Az ünnepi asztalok azonban elképzelhetetlenek a hagyományos diós sütemények nélkül. Karácsony például szinte nincs diós és mákos bejgli nélkül, mely receptje olyan, mint a kovászos uborka esetén: mindenki ismeri, de csak az övé a jó. Ahány ház, annyi szokás alapon készülnek a bejglik is. Kinek mi válik be, ahhoz ragaszkodik általában. Vagy hozza a nagymama recepjét tovább. Egyre többször sütik ezt és a hagyományos karácsonyi diós sütiket, mint a zserbó, a pozsonyi kifli, vaníliás kifli, linzer karikák és más diókrémes sütik húsvétkor is. Hiszen a dió főleg a süteményekben használatos fő alapanyag. A lisztet is helyettesítheti, így gluténmentes sütemények esetén is kiváló alapanyag, azonban jó, ha tudjuk, hogy van-e az ismeretségi körben, vagy vendégvárás esetén a vendégek között, aki dió allergiás. Erre ugyanis nagyon figyelni kell!
Vaníliás kifli recept
Hozzávalók:
- 20 dkg margarin
- 25 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg darált dió
- pici só
- 1 teáskanál fahéj
Vaníliás kifli elkészítése
- A lisztez előzőleg átszitált lisztet el kell keverni a csipet sóval és a fahéjjal.
- Hozzá kell keverni a darált diót (a liszt és dió arányán lehet módosítani több dió-kevesebb liszt).
- A puha margarint el kell dolgozni a lisztes keverékkel.
- Alaposan össze kell dolgozni a tésztát és hagyni egy órán keresztül hűtőben pihenni.
- Majd kis gombócokat kell belőle szakítani, amit kifli alakúra formázunk.
- Sütőpapírral borított sütőformába rakjuk egymás mellé és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 5-6 perc alatt világos barnára sütjük. A sütési idő függ a kiflik méretétől is.
- Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, majd vaníliás cukorral elkevert porcukorral megszórva tálaljuk.
Érdemes belőle több adagot készíteni, ugyanis nagyon finom és már több héttel az ünnepek előtt is elkészíthető. Fém dobozban tárolva 2-3 hétig, vagy akár tovább is eltartható, de garantáltan nem lesz meg addig. Az ünnepi készülődésnél a gyerekeket is be lehet vonni ennek a süteménynek a készítésébe, jó móka nekik a „gyurmázás” és a kis ujjacskáikkal szép kis kígyókat sodorhatnak a kiflik alapjának.
Tipp: A kiflik csücskeit olvasztott csokoládéba is lehet mártani, igazán mutatós és finom.
https://www.tuja.hu/receptek/dios-kifli-felvajas-tesztabol.html
Vissza a kategória cikkeihez