A diós sütemény az ősz elmaradhatatlan ízei közé kéne tartozzon, de nem tartozik oda. Ennek talán az is oka, hogy a friss dió nem annyira alkalmas a sütemények felhasználásához, mindenképpen érdemes már kiszárítottat használni sütögetéshez, de salátákhoz, sajtok mellé is. A dió egy rendkívül egészséges gyümölcs, melynek rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető. Hiszen a dió jótékony hatása a szervezetre igazán hasznos. Azonban a hazai dió fogyasztás nem számottevő, hiszen alig fél kg/év az egy főre eső fogyasztás, ami semmi esetre se mondható soknak. Ez a mennyiség is inkább az ünnepek körül tornyosodik. Hiszen hagyományosan karácsonykor és húsvétkor is számos diós sütemény kerül az ünnepi asztalokra. Nagyon népszerű a diós bejgli, a zserbó, a pozsonyi kifli, és más diókrémes sütik.

Diós sütemény

A dió sokféle sütemény alapja, ez a fő felhasználási formája, pedig nyersen fogyasztva is rendkívül finom. Sütemények készülhetnek belőle igazán egyszerűek, mint például a diós kevert süti, mely egy bögrés sütemény. Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető.

Diós kevert süti recept

Hozzávalók:

  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre darált vagy nagyobb darabokra vágott dió
  • 3/4 bögre cukor
  • 3/4 bögre tej
  • 1/4 bögre olaj
  • 2 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál fahéj

Diós kevert süti elkészítése

  1. A lisztet össze kell keverni a sütőporral, a csipet sóval és a fahéjjal.
  2. Hozzá kell keverni a darált, vagy nagyobb darabokra vágott diót is.
  3. A tojásokat fel kell verni egy nagyobb tálba.
  4. Majd habosra kell keverni a cukorral és a vaníliás cukorral.
  5. Ezután hozzá kell önteni óvatosan a tejet és az olajat.
  6. Majd a lisztes diós keveréket is hozzá kell keverni. 
  7. Egy sütőformát ki kell kenni vajjal és megszórni liszttel, majd ebbe bele kell önteni a tésztát.
  8. Előmelegített sütőben körülbelül 25-30 perc alatt készre sül. Tűpróba! Ha a sütibe szúrt villára nem ragad már a tészta, akkor átsült. Ellenkező esetben érdemes még pár percig sütőben. 

Tipp: Megkenhető lekvárral, vagy akár olvasztott csokoládéval is a teteje.

Ez az egyik legegyszerűbben elkészíthető diós sütemény, mely nemcsak ünnepek alkalmával készíthető el. 

http://www.mindmegette.hu/kereses/olajos%20magvak/

Vissza a kategória cikkeihez