A diós kenyér egy gyorsan elkészíthető kívül ropogós, belül dió darabos finomság. Amire kenhetünk házi vajat, vagy saját készítésű szilvalekvárt, de akár egy padlizsánkrémet, minddel remek ízkombinációt kapunk. A kenyérben sült dió darabok ugyanis igazán különleges ízvilágot kölcsönöznek a foszlós kenyérkének. Sajttal fogyasztva pedig kiváltképp mennyei! Ráadásul készülhet sima fehér lisztből, teljes kiőrlésűből, vagy akár vegyesen is. Más magokkal tovább gazdagítható. Bár a dió is rendkívül egészséges és viszonylag keveset fogyasztunk belőle.

Diós kenyér recept

Hozzávalók:

  • 72 dkg liszt (fehér, teljes kiőrlésű, vagy akár vegyesen)
  • 22,5 dkg dió
  • 17 dkg méz
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 3,4 dl meleg víz
  • 1 evőkanál porélesztő
  • másfél teáskanál só

Diós kenyérke elkészítése

  1. A lisztet át kell szitálni.
  2. Az élesztőt el kell keverni a meleg vízben, majd kevés liszttel meg kell szórni.
  3. Hagyjuk állni 10-15 percig, hogy felfusson.
  4. Addig a diót daraboljuk durvára.
  5. A felfutott élesztőhöz keverjük hozzá a mézet, az olajat és a sót.
  6. Majd fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet folyamatos keverés mellett.
  7. Ezután borítsuk ki egy lisztezett deszkára.
  8. Kezdjük el dagasztani és ha szükséges adjunk hozzá még lisztet.
  9. Majd egy nagyobb tálba tegyük bele és kenjük meg a tetejét egy evőkanálnyi olajjal.
  10. Meleg helyen konyharuhával lefedve pihentessük, kelesszük másfél óráig, amíg a kétszeresére nem nő.
  11. Addig az összedarabolt diót – vagy egyéb magokat is – egy száraz serpenyőben pirítsuk meg.
  12. A megkelt tésztába gyúrjuk bele a pirított dió darabokat és dagasszuk meg még egyszer.
  13. Majd a tésztát vegyük két részre.
  14. Formázzunk belőle gombócokat, cipókat, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire őket egymástól kicsit távolabb, hogy ne érjenek össze, ha dagadnak és sülnek majd.
  15. Így is hagyjuk őket konyharuhával lefedve kelni még további 30-40 percet.
  16. Majd melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  17. Ha megkeltek, szórjuk meg liszttel a tetjüket és éles késsel 2-3 cm mélyen vágjunk egy X-et a tetjükre.
  18. 35-40 perc alatt készre, ropogósra sülnek.
  19. Hagyjuk teljesen kihűlni őket szeletelés előtt.

Vissza a kategória cikkeihez