Tartalomjegyzék
A diós kenyér egy gyorsan elkészíthető kívül ropogós, belül dió darabos finomság. Amire kenhetünk házi vajat, vagy saját készítésű sárgabarack– vagy szilvalekvárt, de akár egy remek padlizsánkrémet, minddel remek ízkombinációt kapunk. A kenyérben sült dió darabok ugyanis igazán különleges ízvilágot kölcsönöznek a foszlós kenyérkének. Sajttal fogyasztva pedig kiváltképp mennyei! Ráadásul készülhet sima fehér lisztből, teljes kiőrlésűből, vagy akár vegyesen is. Más magokkal még tovább gazdagítható. Bár a dió is rendkívül egészséges és viszonylag keveset fogyasztunk belőle.
Diós kenyér recept
Hozzávalók:
- 72 dkg liszt (fehér, teljes kiőrlésű, vagy akár vegyesen)
- 22,5 dkg dió
- 17 dkg méz
- 0,5 dl olívaolaj
- 3,4 dl meleg víz
- 1 evőkanál porélesztő
- másfél teáskanál só
Diós kenyérke elkészítése
- A lisztet át kell szitálni.
- Az élesztőt el kell keverni a meleg vízben, majd kevés liszttel meg kell szórni.
- Hagyjuk állni 10-15 percig, hogy felfusson.
- Addig a diót daraboljuk durvára.
- A felfutott élesztőhöz keverjük hozzá a mézet, az olajat és a sót.
- Majd fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet folyamatos keverés mellett.
- Ezután borítsuk ki egy lisztezett deszkára.
- Kezdjük el dagasztani és ha szükséges adjunk hozzá még lisztet.
- Majd egy nagyobb tálba tegyük bele és kenjük meg a tetejét egy evőkanálnyi olajjal.
- Meleg helyen konyharuhával lefedve pihentessük, kelesszük másfél óráig, amíg a kétszeresére nem nő.
- Addig az összedarabolt diót – vagy egyéb magokat: mandulát, mogyorót – egy száraz serpenyőben pirítsuk meg, majd hagyjuk kihűlni.
- A megkelt tésztába gyúrjuk bele a pirított dió darabokat és dagasszuk meg még egyszer.
- Majd a tésztát vegyük két részre.
- Formázzunk belőle gombócokat, cipókat, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire őket egymástól kicsit távolabb, hogy ne érjenek össze, ha dagadnak és sülnek majd.
- Így is hagyjuk őket konyharuhával lefedve kelni még további 30-40 percet.
- Majd melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Ha megkeltek, szórjuk meg liszttel a tetjüket és éles késsel 2-3 cm mélyen vágjunk egy X-et a tetjükre.
- 35-40 perc alatt készre, ropogósra sülnek.
- Hagyjuk teljesen kihűlni őket szeletelés előtt.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Di%C3%B3
Vissza a kategória cikkeihez