A diós keksz egy gyorsan elkészíthető finom sütemény, mely sokáig el is tartható, már ha marad belőle! A dió rendkívül egészséges, mégis viszonylag keveset fogyasztunk belőle. Annak ellenére, hogy ez az őshonos növény számos kert udvarán megtalálható, szinte csak a nagyobb ünnepek alkalmával kerül elő a süteményeknél. Átlagosan fél kg/év a fogyasztás belőle személyenként.

Diós keksz recept

Hozzávalók:

  • 0,5 kg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 2,5 dkg vaníliás cukor
  • 3 db tojás
  • 0,5 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 0,5 db lime
  • 1,2 dkg sütőpor
  • 20 dkg dió

Diós kekszek elkészítése

  1. A lisztet át kell szitálni és össze kell keverni a sütőporral.
  2. A lisztet és a tészta többi hozzávalóját bele kell rakni egy nagy tálba.
  3. A citromhéját és a lime levét és héját is hozzá kell keverni.
  4. Alaposan össze kell gyúrni.
  5. Amikor majdnem összeáll a tészta, akkor kell hozzá rakni a dió darabokat.
  6. Ezzel még alaposan össze kell gyúrni, majd hagyni kell kicsit pihenni a tésztát.
  7. Ezután lisztezett nyújtódeszkán ki kell nyújtani és bármilyen kiszúró formával, ki kell szaggatni.
  8. 200 C fokra előmelegített sütőben kell sütni kb. 15-20 percig, amíg aranybarna színű nem lesz.
  9. Porcukorral megszórható, de ez el is hagyható. Jó étvágyat!

Ez a keksz csokoládéval tovább dúsítható. Ebben az esetben körülbelül 30 dkg főző csokoládét kell összedarabolva a dió darabokkal együtt a tésztába szórni. Remek ízű anélkül, de azzal is. Bele keverhető egyéb mag (mogyoró, mandula), ami otthon rendelkezésre áll, de akár vegyesen is keverhető. Rendkívül ízletes sütemény lesz belőle, mely jól záródó fém dobozban hetekig eláll. Uzsonnára, tízóraira is csomagolható, de egészen biztos, hogy nem csak a gyerekeknek lesz kedvence!

https://sobors.hu/receptek/legfinomabb-kekszek-recept/

Vissza a kategória cikkeihez