Diós kalács

A diós kalács omlós kelt tészta zamatos dió töltelékkel. Nem olyan gyorsan készül el, mivel a kelesztési idővel számolni kell, de nagyon egyszerűen összeállítható. Bármely alkalomra jó választás, akár egy vasárnap délutáni kávé vagy tea mellé is. A dió egyébként is rendkívül egészséges, mégis viszonylag keveset fogyasztunk belőle. Annak ellenére, hogy ez az őshonos növény számos kert udvarán megtalálható, szinte csak a nagyobb ünnepek alkalmával kerül elő a süteményeknél. De a dió helyett készíthetjük mák töltelékkel vagy mandulával is.

Egyszerű diós kalács recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 2 dkg vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • ¼ kocka élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 4 dkg cukor
  • 1 kezeletlen vagy bio citrom reszelt héja
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg darált mogyoró
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg barna cukor
  • 1 dl tej
  • 10 dkg aszalt sárgabarack

Továbbá:

  • 1-1 evőkanál olaj és víz
  • 1 tojássárgája

A diós kalács elkészítési lépései:

  1. Először egy tálkába öntsük bele a langyos tejet, adjunk hozzá 1 teáskanálnyi cukrot és ugyanannyi lisztet, majd morzsoljuk bele az élesztőt is és hagyjuk, hogy felfusson.
  2. A lisztet szitáljuk bele robotgép táljába adjunk hozzá csipet sót és dolgozzuk össze a felfuttatott élesztővel, a tojássárgájával, a maradék cukorral, és a reszelt citromhéjjal.
  3. Végül dolgozzuk hozzá az olajat és az olvasztott, langyos vajat is.
  4. Takarjuk le és meleg helyen hagyjuk kelni legalább fél órát.
  5. Közben a darált diót és mogyorót keverjük össze a cukorral és az aszalt, apróbbra vágott sárgabarackkal.  
  6. A tejet forrósítsuk fel és öntsük rá, alaposan keverjük össze és tegyük félre, hogy kihűljön.
  7. A megkelt tésztát vegyük két egyenlő részre és nyújtsuk ki mindkettőt szögletes alakúra.
  8. Kenjük meg a diós töltelékkel és hosszanti oldalánál tekerjük fel.
  9. Majd csavarjuk össze a két rudat és tegyük sütőpapírral bélelt vekniformába.
  10. Hagyjuk további fél órát pihenni.
  11. A tojássárgáját keverjük ki az olajjal és a vízzel, és kenjük meg vele a kalácsot.
  12. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük készre.
  13. Hagyjuk a formában kihűlni, úgy könnyebben szeletelhető lesz.

Tálalás előtt porcukorral megszórható, de ez el is hagyható. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Di%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez