Tartalomjegyzék
A diós kalács omlós kelt tészta zamatos dió töltelékkel. Nem olyan gyorsan készül el, mivel a kelesztési idővel számolni kell, de nagyon egyszerűen összeállítható. Bármely alkalomra jó választás, akár egy vasárnap délutáni kávé vagy tea mellé is. A dió egyébként is rendkívül egészséges, mégis viszonylag keveset fogyasztunk belőle. Annak ellenére, hogy ez az őshonos növény számos kert udvarán megtalálható, szinte csak a nagyobb ünnepek alkalmával kerül elő a süteményeknél. De a dió helyett készíthetjük mák töltelékkel vagy mandulával is.
Egyszerű diós kalács recept
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 2 dkg vaj
- 1 evőkanál olaj
- ¼ kocka élesztő
- 1,5 dl tej
- 4 dkg cukor
- 1 kezeletlen vagy bio citrom reszelt héja
- csipet só
A töltelékhez:
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg darált mogyoró
- 5 dkg cukor
- 2 dkg barna cukor
- 1 dl tej
- 10 dkg aszalt sárgabarack
Továbbá:
- 1-1 evőkanál olaj és víz
- 1 tojássárgája
A diós kalács elkészítési lépései:
- Először egy tálkába öntsük bele a langyos tejet, adjunk hozzá 1 teáskanálnyi cukrot és ugyanannyi lisztet, majd morzsoljuk bele az élesztőt is és hagyjuk, hogy felfusson.
- A lisztet szitáljuk bele robotgép táljába adjunk hozzá csipet sót és dolgozzuk össze a felfuttatott élesztővel, a tojássárgájával, a maradék cukorral, és a reszelt citromhéjjal.
- Végül dolgozzuk hozzá az olajat és az olvasztott, langyos vajat is.
- Takarjuk le és meleg helyen hagyjuk kelni legalább fél órát.
- Közben a darált diót és mogyorót keverjük össze a cukorral és az aszalt, apróbbra vágott sárgabarackkal.
- A tejet forrósítsuk fel és öntsük rá, alaposan keverjük össze és tegyük félre, hogy kihűljön.
- A megkelt tésztát vegyük két egyenlő részre és nyújtsuk ki mindkettőt szögletes alakúra.
- Kenjük meg a diós töltelékkel és hosszanti oldalánál tekerjük fel.
- Majd csavarjuk össze a két rudat és tegyük sütőpapírral bélelt vekniformába.
- Hagyjuk további fél órát pihenni.
- A tojássárgáját keverjük ki az olajjal és a vízzel, és kenjük meg vele a kalácsot.
- 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük készre.
- Hagyjuk a formában kihűlni, úgy könnyebben szeletelhető lesz.
Tálalás előtt porcukorral megszórható, de ez el is hagyható. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Di%C3%B3
Vissza a kategória cikkeihez