Tartalomjegyzék
A diós habos sütemény egy rendkívül látványos és igazán finom édesség. Egy kicsit időigényes, de mindenképpen megéri a fáradságot! Akár vendégeket várunk, akár csak a vasárnapi ebéd után készítenénk egy finom desszertet, mindenképpen jó választás. A dió egyébként is rendkívül egészséges, mégis viszonylag keveset fogyasztunk belőle. Annak ellenére, hogy ez az őshonos növény számos kert udvarán megtalálható, szinte csak a nagyobb ünnepek alkalmával kerül elő a süteményeknél.
Diós habos süti recept
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 4 db tojás
- 20 dkg porcukor
- 10 evőkanál víz
- 15 dkg darált dió
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
Krém hozzávalói:
- 15 dkg porcukor
- 2,5 dl tej
- 3 evőkanál liszt
- 25 dkg margarin
- 2 csomag vaníliás cukor
Hab hozzávalói:
- 3 dl tej
- 2 csomag habtejszín por
A diós habos szelet elkészítési lépései:
- A lisztet át kell szitálni és össze kell keverni a sütőporral és a csipet sóval.
- A tojások sárgáját össze kell keverni a porcukorral, majd hozzá kell keverni a vizet.
- Ezzel alaposan össze kell keverni és bele kell szórni a darált diót és a sütőporos lisztet.
- A tojások fehérjéből habot kell verni, amit a masszához kell óvatosan keverni.
- A tésztát egy kilisztezett, kivajazott sütőformába kell teríteni és előmelegített sütőben kb. 180 fokon 20-25 perc alatt megsütni. Tűpróba!
- Addig a tejet el kell keverni a liszttel és a tojássárgákkal sűrűre kell főzni, majd hagyni kihűlni.
- A porcukrot a margarinnal és a vaníliás cukorral habosra kell keverni.
- Ezt a keveréket a kihűlt krémbe kell keverni jól összeforgatni és a kész süteményalapon el kell oszlatni egyenletesen.
- Még el kell készíteni a habot a tetejére, amihez a tejszínhab port és a tejet keményre kell felverni.
- Ezt a habot a krémre kell halmozni és ott egyenletesen elkenni.
- Reszelt csokoládéval tovább díszíthető.
Rendkívül finom és látványos sütemény, érdemes kipróbálni! Jó étvágyat hozzá!
https://www.nosalty.hu/recept/dios-szelet-tejszinhabbal
Címlap kép: Habos diós (forrás: https://csaladireceptkonyv.hu/nemeth-eszter/recept/dios-habos-suetemeny-1)
Vissza a kategória cikkeihez