Diós habos sütemény

A diós habos sütemény egy rendkívül látványos és igazán finom édesség. Egy kicsit időigényes, de mindenképpen megéri a fáradságot! Akár vendégeket várunk, akár csak a vasárnapi ebéd után készítenénk egy finom desszertet, mindenképpen jó választás. A dió egyébként is rendkívül egészséges, mégis viszonylag keveset fogyasztunk belőle. Annak ellenére, hogy ez az őshonos növény számos kert udvarán megtalálható, szinte csak a nagyobb ünnepek alkalmával kerül elő a süteményeknél.

Diós habos süti recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 10 evőkanál víz
  • 15 dkg darált dió
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só

Krém hozzávalói:

  • 15 dkg porcukor
  • 2,5 dl tej
  • 3 evőkanál liszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 csomag vaníliás cukor

Hab hozzávalói:

  • 3 dl tej
  • 2 csomag habtejszín por

A diós habos szelet elkészítési lépései:

  1. A lisztet át kell szitálni és össze kell keverni a sütőporral és a csipet sóval.
  2. A tojások sárgáját össze kell keverni a porcukorral, majd hozzá kell keverni a vizet.
  3. Ezzel alaposan össze kell keverni és bele kell szórni a darált diót és a sütőporos lisztet.
  4. A tojások fehérjéből habot kell verni, amit a masszához kell óvatosan keverni.
  5. A tésztát egy kilisztezett, kivajazott sütőformába kell teríteni és előmelegített sütőben kb. 180 fokon 20-25 perc alatt megsütni. Tűpróba!
  6. Addig a tejet el kell keverni a liszttel és a tojássárgákkal sűrűre kell főzni, majd hagyni kihűlni.
  7. A porcukrot a margarinnal és a vaníliás cukorral habosra kell keverni.
  8. Ezt a keveréket a kihűlt krémbe kell keverni jól összeforgatni és a kész süteményalapon el kell oszlatni egyenletesen.
  9. Még el kell készíteni a habot a tetejére, amihez a tejszínhab port és a tejet keményre kell felverni.
  10. Ezt a habot a krémre kell halmozni és ott egyenletesen elkenni.
  11. Reszelt csokoládéval tovább díszíthető.

Rendkívül finom és látványos sütemény, érdemes kipróbálni! Jó étvágyat hozzá!

https://www.nosalty.hu/recept/dios-szelet-tejszinhabbal

Címlap kép: Habos diós (forrás: https://csaladireceptkonyv.hu/nemeth-eszter/recept/dios-habos-suetemeny-1)

Vissza a kategória cikkeihez