Tartalomjegyzék
A hagyományos szalagos fánk a farsangi időszak elmaradhatatlan süteménye, a diós fánk viszont valami egészen más. Nemcsak annak lesz kedvence, aki a diót és a fánkot is szereti, érdemes kipróbálni! Annál is inkább, mivel a mák és a dió is nagyon egészséges, mégsem fogyasztunk belőle túl sokat. Azt is leginkább a nagyobb ünnepek alkalmával. Ugyan a fánk kicsit időigényes a kelesztés miatt, de mindenképpen megéri a fáradozást! A fánk máz segítségével pedig még varázslatosabbá, látványosabbá tehető.
A fánk leginkább farsang környékén jut eszünkbe, pedig egész évben készíthető, ízletes, kiadós édesség.
Diós fánk recept
Hozzávalók a tésztához:
- 500 dkg liszt
- 4 dl tej
- 5 dkg friss élesztő
- 5 tojássárgája
- 100 g kg vaj
- 1 teáskanál cukor
- 3 evőkanál porcukor
- csipet só
- olaj – a sütéshez
Hozzávalók a mákos töltelékhez:
- 100 g darált mák
- 3 evőkanál porcukor (ha a mák cukrozott, elég kevesebb is)
- 4 evőkanál tej
- fél citrom frissen reszelt héja
A diós töltelékhez:
- 100 g darált dió
- 2 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál tej
- fél citrom frissen reszelt héja
A diós fánk elkészítési lépései:
- Először langyos tejben kell elkeverni egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
- A tojások sárgáját dolgozzuk el négy evőkanál cukorral úgy, hogy a cukor teljesen elolvadjon, majd adjuk hozzá a megkelt élesztőt.
- Az átszitált lisztet keverjük el csipet sóval és adjuk hozzá az élesztőt, valamint annyi tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.
- Végül dolgozzuk össze a puha vajjal, akkor jó, ha hólyagos a tészta.
- Majd meleg helyen letakarva kelesszük legalább fél órán keresztül.
- Közben készítsük el a töltelékeket: A mákot főzzük fel a tejjel és a cukorral, reszelt citromhéjjal. (Ízlés szerint adhatunk hozzá mazsolát is.)
- A diót szintén keverjük össze a cukorral, citromhéjjal és annyi tejjel, hogy pépes állagú legyen, de ne folyjon. A diós tölteléket nem kell főzni.
- Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, vagy kézzel széthúzogatni.
- A kétféle töltelékből tegyünk kis halmokat a tészta egyik felére és a másik felét hajtsuk rá.
- Majd pogácsa szaggatóval vagy egy pohár segítségével szaggassunk belőle fánkokat.
- Ismét hagyjuk őket 15-20 percet kelni, pihenni.
- A fánkokat fejjel lefelé kell beletenni az olajba, tehát a deszkán felfelé lévő, legyen alul sütésnél.
- A kiszaggatott fánkot közepesnél enyhébb hőfokon bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
- Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni. Akkor jó, ha szép aranybarna. Hagyjuk kihűlni.
- Ezután megszórhatjuk porcukorral és már kínálhatjuk is.
Remek vendégváró, finom édesség, jó étvágyat hozzá!
Vissza a kategória cikkeihez