Diós fánk

A hagyományos szalagos fánk a farsangi időszak elmaradhatatlan süteménye, a diós fánk viszont valami egészen más. Nemcsak annak lesz kedvence, aki a diót és a fánkot is szereti, érdemes kipróbálni! Annál is inkább, mivel a mák és a dió is nagyon egészséges, mégsem fogyasztunk belőle túl sokat. Azt is leginkább a nagyobb ünnepek alkalmával. Ugyan a fánk kicsit időigényes a kelesztés miatt, de mindenképpen megéri a fáradozást!  A fánk máz segítségével pedig még varázslatosabbá, látványosabbá tehető.

A fánk leginkább farsang környékén jut eszünkbe, pedig egész évben készíthető, ízletes, kiadós édesség.

Diós fánk recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 5 tojássárgája
  • 100 g kg vaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 evőkanál porcukor
  • csipet só
  • olaj – a sütéshez

Hozzávalók a mákos töltelékhez:

  • 100 g darált mák
  • 3 evőkanál porcukor (ha a mák cukrozott, elég kevesebb is)
  • 4 evőkanál tej
  • fél citrom frissen reszelt héja

A diós töltelékhez:

  • 100 g darált dió
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál tej
  • fél citrom frissen reszelt héja

A diós fánk elkészítési lépései:

  1. Először langyos tejben kell elkeverni egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsolni az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel (felfut).
  2. A tojások sárgáját dolgozzuk el négy evőkanál cukorral úgy, hogy a cukor teljesen elolvadjon, majd adjuk hozzá a megkelt élesztőt.
  3. Az átszitált lisztet keverjük el csipet sóval és adjuk hozzá az élesztőt, valamint annyi tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.
  4. Végül dolgozzuk össze a puha vajjal, akkor jó, ha hólyagos a tészta.
  5. Majd meleg helyen letakarva kelesszük legalább fél órán keresztül.
  6. Közben készítsük el a töltelékeket: A mákot főzzük fel a tejjel és a cukorral, reszelt citromhéjjal. (Ízlés szerint adhatunk hozzá mazsolát is.)
  7. A diót szintén keverjük össze a cukorral, citromhéjjal és annyi tejjel, hogy pépes állagú legyen, de ne folyjon. A diós tölteléket nem kell főzni.
  8. Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, vagy kézzel széthúzogatni.
  9. A kétféle töltelékből tegyünk kis halmokat a tészta egyik felére és a másik felét hajtsuk rá.
  10. Majd pogácsa szaggatóval vagy egy pohár segítségével szaggassunk belőle fánkokat.
  11. Ismét hagyjuk őket 15-20 percet kelni, pihenni.
  12. A fánkokat fejjel lefelé kell beletenni az olajba, tehát a deszkán felfelé lévő, legyen alul sütésnél.
  13.  A kiszaggatott fánkot közepesnél enyhébb hőfokon bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
  14. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni. Akkor jó, ha szép aranybarna. Hagyjuk kihűlni.
  15. Ezután megszórhatjuk porcukorral és már kínálhatjuk is.

Remek vendégváró, finom édesség, jó étvágyat hozzá!

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom