Diós bejgli

A mákos és diós bejgli a karácsony elmaradhatatlan süteményei közé tartozik, akárcsak a zserbó vagy a diós hókifli. Sokan félnek elkészíteni, mert macerásnak találják és mivel még ki is repedhet, inkább megtartják a nagymamáknak az elkészítését. Pedig nem ödöngősség csak néhány dologra kell figyelni közben. Például, hogy a vaj, amit hozzáadunk hideg legyen. Illetve a gombócok egyforma súlyúak legyenek, ehhez érdemes le is mérni őket. Valamint, hogy a bejglik tetejét többször is kenjük át tojással.

Diós bejgli recept

Hozzávalók:

  • 0,5 kg liszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kávéskanál só

A diós töltelékhez:

Mákos töltelék hozzávalói:

  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál sárgabarack lekvár
  • + 1 egész tojás a tészta lekenéséhez

Bejglik elkészítése

  1. A lisztet és a porcukrot egy tálba kell szitálni.
  2. Hozzá kell adni a sót, majd a reszelt citromhéját.
  3. Majd a hideg vajat darabokra kell vágni és azt is hozzáadni, és alaposan elmorzsolni a liszttel.
  4. Egy másik tálba fel kell ütni a tojást, majd hozzá önteni a hideg tejet, a vaníliás cukrot és az élesztőt összemorzsolva.
  5. Simára kell keverni, de nem kell futtatni.
  6. Ezt a keveréket a liszt közepébe kell önteni és össze kell dolgozni vele.
  7. Alaposan össze kell gyúrni és 4 gombócot kell belőle készíteni, melyek egyforma súlyúak.
  8. Letakarva legalább egy órán keresztül kell hideg helyen pihentetni.
  9. Addig el lehet készíteni a töltelékeket. Először a mákot kell összekeverni a cukorral, vaníliás cukorral, lekvárral, és leönteni a forró tejjel.
  10. A diós tölteléket ugyanígy kell elkészíteni.  
  11. Majd a mákos és a diós keveréket is meg kell felezni.
  12. Ezután a hideg gombócokat lisztezett nyújtódeszkán kb. 2-3 mm vastagságúra kell nyújtani és meg kell kenni őket a keverékekkel. Két gombócot a dióssal, 2 gombócot a mákos töltelékkel.  
  13. Majd fel kell tekerni a tésztát szorosan (egy konyharuha segítségével könnyebb) egy rúdba.
  14. A kész rudakat egy tepsibe kell rakni egymás mellé.
  15. Majd a tojást fel kell verni és be kell kenni vele a tekercsek tetejét.
  16. Meleg helyen kell hagyni fél órát pihenni és újra meg kell kenni tojással.
  17. Ezután még egy fél órát hűvös helyen is pihentetni kell.
  18. Aztán kicsit meg kell szurkálni a tetejét villával, vagy fogpiszkálóval, hogy a meleg gőz ott tudjon távozni és ne repedjen meg a tészta teteje.
  19. A sütőt előmelegítjük 190 °C -ra (légkeveréssel 160 °C -ra) és 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
  20. Hagyjuk kihűlni és csak azután szeleteljük fel.

https://sfkornyek.szabadsagharcos.org/beigli.html

Címlap kép: Bejglik (forrás: http://www.borsonline.hu/aktualis/a-jo-bejgli-tobb-hetig-is-puha-pataki-adam-elarulja-mi-a-titka/164734)

Vissza a kategória cikkeihez