Diós almás pite

A diós almás pite a klasszikus almás pite egy felturbózott változata. Aki a diót és az almát szereti, annak biztos nagy kedvence lesz, de aki nem annak is érdemes kipróbálnia. Hiszen az alma és a dió is nagyon egészséges, érdemes belőle mindél többet fogyasztani. Mindkettő a szervezet hasznos számára számos vitaminokat, ásványi anyagokat, rostot tartalmaz. Ráadásul ősszel mindkettő elérhető és egész télre be is tárolható. Egyszerűen, de nem olyan gyorsan elkészíthető, mint egy egyszerű muffin vagy almás keksz, de érdemes megkóstolni!

Diós almás pite – recept

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg zsír vagy vaj (esetleg rama margarin)
  • ½ csomag sütőpor
  • csipet só
  • pár kanál tejföl
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5-6 db nagyobb alma
  • fahéj ízlés szerint
  • további cukor az alma édesítésére ízlés szerint
  • 5-10 dkg darált dió
  • 10-15 dkg pucolt egész dió

A diós almás piték elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Az almákat megmossuk, megpucoljuk és lereszeljük. Kis cukorral megszórjuk, hogy a levét kiengedje és állni hagyjuk, amíg a tésztáját elkészítjük a süteménynek.
  2. Egy tálban először összekeverjük a lisztet a sütőporral.
  3. Ehhez hozzátesszük a csipet sót, a zsírt vagy vajat a pár kanál tejfölt, a vaníliás cukrot és alaposan összedolgozzuk. (A vaníliás cukrot fahéjas vaníliás cukorral is lehet keverni.)
  4. Az tésztát két részre osztjuk, majd lisztezett deszkán mindkettőt a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire az egyik vékonyra nyújtott tésztát óvatosan, vigyázva, hogy ne szakadjon el, beletesszük. Villával kicsit megszúrkáljuk, hogy a levegő tudjon hol távozni.
  6. Az almát kinyomkodjuk a levétől, még utána cukrozzuk és megszórjuk a fahéjjal, összekeverjük.
  7. A darált diót egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, így az alma nem ereszti a tésztára engedi ki a maradék nedvességet.
  8. Majd a diós rétegen egyenletesen eloszlatjuk az reszelt almát.
  9. A másik kinyújtott tésztával befedjük, azt is megszúrkáljuk villával, hogy ne hólyagosodjon fel sütés közben.
  10. A dió darabokat egyenletesen eloszlatjuk a tészta tetején úgy, hogy ahogy majd felkockázzuk mindegyik kockára jusson egy-egy dió darab.
  11. A tetejét megkenjük tojásfehérjével.
  12. Előmelegített sütőben kb. 160-170 fokon aranybarnára sütjük.
  13. Még melegen megszórjuk porcukorral vagy vaníliás cukorral és tálaljuk.

Az almát más töltelékkel is lehet helyettesíteni, vagy akár vegyesen is tölthető.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Alma_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom