Diópálinka

Tartalomjegyzék

Hazánkban nagy hagyománya van a különböző gyümölcsökből főzött pálinkáknak, ide tartozik a diópálinka is. Számos gyümölcsből készíthető pálinka, itthon nagyon népszerű a barackpálinka, a körtepálinka, de az almapálinka is. Érdemes tudni, hogy minden, ami hazai gyümölcsből készül az nevezhető pálinkának, ami nem itthon termett gyümölcsből, vagy zöldségből készül az a párlat. Ilyen például a céklapálinka, vagy paradicsom pálinka, zellerpálinka, melyek helyesen párlatok.

Nagy hagyománya van itthon a pálinkafőzésnek, amit a hungarikumok listája is jól mutat.

Hiszen hazánknak jelenleg nyolc földrajzi eredet védett pálinkája van:

Az alma máig hazánk legjelentősebb gyümölcse, azonban a körte fajgazdagsága és gyümölcsmennyisége is vetekszik az almáéval, hiszen hazánkban mindkét gyümölcs nagy népszerűségnek örvend. Ezek után csatlakozik be a sárgabarack, az őszibarack és a többi gyümölcs is. De szinte nem létezik olyan magas cukortartalmú zöldség, vagy gyümölcs, amiből ne lehetne párlatot készíteni.

Diópálinka

A diópálinka eltér ezektől egy kicsit annyiban, hogy itt nem a dióból készül a pálinka, hanem egy már kész pálinka tovább ízesítése történik a zöld dió segítségével. A zöld diót a virágzás utáni 40. naptól szokás szüretelni, még június 24-e, azaz Szentiván éj előtt. 7-10 napig szedhető. Akkor fogyasztható, ha belül még puha, nem kezdődött meg a csont héjasodása. A zöld diópálinka készítése nem bonyolult folyamat. Körülbelül húsz darab négyfelé vágott zöld dióval kell megtölteni egy széles szájú üveget. Majd ezt leönteni 1 liter gabonapálinkával, úgy, hogy 2-3 ujjnyira ellepje a diót. Az üveget jól lezárva 2-4 hétig napon, illetve meleg helyen kell tartani. Utána le kell szűrni, és palackokba tölthető.

Mire jó a diólikőr?

A fiatal zöld dió C vitaminban gazdag. Az éretlen termésfal nagy mennyiségű tannint tartalmaz. Valamint csersav- és naftokinon-származékok halmozódnak fel benne. A csersav összehúzó hatását hasmenés ellen, torokgyulladás esetén a duzzadt nyálkahártyák gyógyítására használják. Fertőtlenítő hatása jelentős.

A zöld dió esszencia segítség lehet az alábbi problémák esetén:

  • máj tisztítás
  • gyomor és vér tisztítás
  • megszünteti a gyomorgyengeséget
  • bélpangás esetén is hatásos

Szükség esetén egy kávéskanállal lehet bevenni belőle. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pálinka

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom