Diópálinka recept

A diópálinka recept leginkább nyár közepén a zöld dió érésekor kerül előtérbe. Hiszen ebből a zöld termésből készül egy nagyon kellemes, kesernyés ízű mondhatni elixir, mely számos jótékony hatással bír. A zöld dió akkor fogyasztható, ha a termés még nem csontosodik be, puha a belseje. Ez egy kötőtű segítségével könnyedén ellenőrizhető: ha át lehet szúrni a dión, akkor jó. A zöld dió szüretelési ideje a virágzás utáni 40. naptól – még június 24-e előtt – van, és körülbelül 7-10 napig tart. Eddig szedhetők a fiatal diók, utána, már becsontosodnak. Hazánkban nagy hagyománya van a különböző pálinkáknak, ide tartozik a zöld diópálinka is.

Diópálinka recept

Hozzávalók:

 • 30 db zöld dió
 • 35 dkg cukor (+ 5 dkg, esetleges utóízesítésre)
 • 2 rúd egész fahéj
 • 30 db szegfűszeg
 • 50 dkg narancs hámozott héja apróra összevágva (a fehér részt vágjuk le)
 • 4 liter jó minőségű kb. 50°-os pálinka (ami nem túl erős, nem jellegzetes ízű, illatú)
 • 2 db 5 literes befőttesüveg

Diópálinka készítése

 1. A zsenge diót, ami még nem csontosodott be akkor kell szedni.
 2. Alaposan meg kell mosni és 1 órára forró vízbe kell áztatni őket.
 3. Majd az idő elteltével cseréljük le a meleg vizet hidegre és áztassuk tovább még legalább 1-2 napot a diókat. A vizet gyakran – legalább naponta 5X – érdemes cserélni közben. Ez azért szükséges, hogy ne legyen olyan keserű.
 4. Az áztatási idő elteltével tegyük napra kell tenni a diókat, hogy száradjanak kicsit.
 5. Aztán fel kell őket negyedelni. (Érdemes gumikesztyűben végezni, mert nagyon fog a dió!)
 6. A felaprított diót és az alapanyagokat (fahéj, szegfűszeg, cukor, narancshéja, pálinka) elfelezzük, az üvegekbe töltjük, és jól elkeverjük. Ezzel azüvegek kb. félig lesznek tele. Mivel naponta fel kell rázni őket, ahhoz kell a hely.
 7. A lezárt üvegeket napra kell tenni 40 napig – úgy, mint a kovászos uborka esetében, – olyan helyre, ahol szinte folyamatosan éri a napfény.
 8. Naponta többször fel kell rázni az üvegek tartalmát. (Még tovább ízesíthető a cukorral, de kesernyés ízű, ez ne tévesszen meg minket, nem kell ezt az ízt elnyomni az édesítéssel.)
 9. 40 nap elteltével át kell szűrni.
 10. Érdemes üvegekbe tölteni és további 1-2 hónapig még hagyni érni az ízeket.

Minél tovább érik, annál finomabb lesz. Állítólag a nyáron készített diópálinka karácsonykor a legaromásabb, legkellemesebb ízű, addig nem érdemes fogyasztani (ha kibírjuk!). A diópálinka sötétbarna színű, kellemes dió illatú, finom aromájú.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pálinka

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom