Diópálinka recept

A diópálinka recept leginkább nyár közepén a zöld dió érésekor kerül előtérbe. Hiszen ebből a zöld termésből készül egy nagyon kellemes, kesernyés ízű mondhatni elixir, mely számos jótékony hatással bír. A zöld dió akkor fogyasztható, ha a termés még nem csontosodik be, puha a belseje. Ez egy kötőtű segítségével könnyedén ellenőrizhető: ha át lehet szúrni a dión, akkor jó. A zöld dió szüretelési ideje a virágzás utáni 40. naptól – még június 24-e előtt – van, és körülbelül 7-10 napig tart. Eddig szedhetők a fiatal diók, utána, már becsontosodnak. Hazánkban nagy hagyománya van a különböző pálinkáknak, ide tartozik a zöld diópálinka is.

Diópálinka recept

Hozzávalók:

 • 30 db zöld dió
 • 35 dkg cukor (+ 5 dkg, esetleges utóízesítésre)
 • 2 rúd egész fahéj
 • 30 db szegfűszeg
 • 50 dkg narancs hámozott héja apróra összevágva (a fehér részt lr kell vágni)
 • 4 liter jó minőségű kb. 50°-os pálinka (ami nincs túl erős, nem jellegzetes ízű, illatú)
 • 2 db 5 literes befőttesüveg

Diópálinka készítése

 1. A zsenge diót, ami még nem csontosodott be akkor kell szedni.
 2. Alaposan meg kell mosni és 1 órára forró vízbe kell áztatni őket.
 3. Majd az idő elteltével cseréljük le a meleg vizet hidegre és áztassuk tovább még legalább 1-2 napot a diókat. A vizet gyakran – legalább naponta 5X – érdemes cserélni közben. Ez azért szükséges, hogy ne legyen olyan keserű.
 4. Az áztatási idő elteltével tegyük napra kell tenni a diókat, hogy száradjanak kicsit.
 5. Aztán fel kell őket negyedelni. (Érdemes gumikesztyűben végezni, mert nagyon fog a dió!)
 6. A felaprított diót és az alapanyagokat (fahéj, szegfűszeg, cukor, narancshéja, pálinka) elfelezzük, az üvegekbe töltjük, és jól elkeverjük.Ezzel azüvegek kb. félig lesznek tele. Mivel naponta fel kell rázni őket, ahhoz kell a hely.
 7. A lezárt üvegeket napra kell tenni 40 napig – úgy, mint a kovászos uborka esetében, – olyan helyre, ahol szinte folyamatosan éri a napfény.
 8. Naponta többször fel kell rázni az üvegek tartalmát. (Még tovább ízesíthető a cukorral, de kesernyés ízű, ez ne tévesszen meg minket, nem kell ezt az ízt elnyomni az édesítéssel.)
 9. 40 nap elteltével át kell szűrni.
 10. Érdemes üvegekbe tölteni és további 1-2 hónapig még hagyni érni az ízeket.

Minél tovább érik, annál finomabb lesz. Állítólag a nyáron készített diópálinka karácsonykor a legaromásabb, legkellemesebb ízű, addig nem érdemes fogyasztani (ha kibírjuk!). A diópálinka sötétbarna színű, kellemes dió illatú, finom aromájú.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pálinka

Vissza a kategória cikkeihez