A dióolaj a dió termésének belsejéből, a dióbélből sajtolt sötét sárga színű, jellegzetesen dióaromájú, kissé fanyar növényi olaj. A szervezet számára optimális arányban tartalmaz omega 3 és omega 6 zsírsavakat. Ezen felül pedig számos vitamin és ásványi anyag található benne, ami mind jótékonyan hat a szervezetre. C- és E vitamin, az agy egészségét támogató B1, B2, B3 vitaminok. Kalcium a csontok egészségéért, cink az immunrendszer erősítéséért, szelén, mely hozzájárul az egészséges haj és bőr megtartásához, illetve még jelentős mennyiségű foszfor, magnézium és vas is található benne.

Hidegen sajtolt dióolaj

Ennek az olajnak a jótékony hatása csak a hidegen sajtolás esetén érvényesül. Ennek az eljárásnak a folyamatában a magokat, megtisztítják, gondosan megszárítják és a szárítás után egy csigás prés segítségével kisajtolják. A sajtolás során nem használnak magas hőmérsékletet, hiszen az károsítaná az értékes összetevőket, valamint nem használnak hozzáadott adalékanyagokat sem.

A dióolajak jótékony hatásai

  1. csökkenti a vér koleszterin-, és trigliceridszintjét
  2. serkenti az agyműködést, javítja a memóriát, csökkenti a stresszt
  3. hatásos gyulladáscsökkentő, lázcsillapító
  4. segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket
  5. csökkenti a vérrögképződést, a trombózis veszélyét
  6. nagyon magas a vastartalma, ezért vérszegénység esetén jótékony hatású
  7. gombaölő hatása miatt alkalmas bizonyos eredetű gombás fertőzések kezelésére
  8. féregűző és emésztést segítő, hasmenés ellen is hatásos
  9. magas az E-vitamin tartalma miatt a különböző bőrproblémák esetén is hatékony segítség
  10. táplálja és védi a bőrt
  11. koncentrációs zavarokkal küzdő gyerekeknél is ajánlott az alkalmazása

Ajánlott fogyasztási mennyiség: A dióolajból naponta 1 evőkanállal fogyasszanak a felnőttek és napi 1 kiskanállal a gyerekek.

A dióolaj felhasználása, eltarthatósága, tárolása

Rendkívül jó zsírsavösszetétele miatt egészségvédő hatása jelentős, ezért terápiás céllal is alkalmazzák a koleszterinszint csökkentésére. A gyógyszeripar és a szépségipar is használja bizonyos készítményeihez. Antioxidánsokban gazdag, lassítja a bőr öregedését. Mivel hamarabb szárad, mint a lenolaj, a művészek is használják olajfestményekhez. Azonban legismertebb felhasználási módja a konyhában van, hiszen ízesítő anyagként használják salátákhoz, levesekhez, szószokhoz, desszertekhez. A galambbegysaláta és a cékla különösen jól harmonizál vele.

A dióolaj csak rövid ideig, legfeljebb 6 hónapig tartható el, mivel hamar elindulnak benne a káros folyamatok, és megavasodik, valamint elveszíti aromáját. Ezért célszerű hűvös, sötét helyen tárolni, például hűvös kamrában, pincében vagy hűtőszekrényben.

https://www.podor.hu/termekek/hidegen-sajtolt-olajok

Vissza a kategória cikkeihez