Diófesztivál

Akárcsak Levendula Fesztivál, vagy Almafesztivál, úgy Diófesztivál is több helyszínen található hazánkban, a diószüret idején. A dió – ez a Kárpát-medencében is őshonos növény nagy népszerűségnek örvend itthon. Nem csak nagyon finom és egészséges, de a dió jótékony hatása a szervezetünkre is kihatással van. Rendszeres fogyasztásával ugyanis számos betegség megelőzhető.  E gyógyhatásokkal is rendelkező gyümölcsöt ünneplik a fesztiválokon.

Diófesztivál – Milota

Milotán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen 2002-ben tartották az első Diófesztivált. Milota híres a diótermesztéséről, a milotai M-10-es dió köré csoportosulnak a dióból készült ételek, és azok hagyományos elkészítési módjai is. Itt már a 18. században a dió adta helyieknek a megélhetését, majd az 1900-as évek elején az országos ismertségből egyszer csak világhír lett. A milotai M10-es részvénye előbb a londoni, majd a New York-i tőzsdén jelent meg. Majd az 1973-as Münchenben rendezett világkiállításon nagydíjat is nyert.

A fesztivál a település egyik legrangosabb eseménye, mely évről-évre egyre több látogatót vonz. A rendezvény a falu Sportcentrumában kerül megrendezésre, ahol a látogatók megismerkedhetnek a dió feldolgozásának különböző módszereivel, akár a zöld dió befőtt készítéstől a hagyományos sütemények sütésén keresztül egyéb hagyományos népi ételek elkészítéséig. Ez a rendezvény a Szatmári Fesztivál egyik kísérő rendezvénye. E fesztiválsorozat keretében kerül megrendezésre a szatmárcsekei cinke főzőverseny, a szilvalekvár főzőverseny, a túristvándi halászlé főzőverseny, a penyigei szenkeparti vásár, valamint a kölcsei túr-party

Diófesztivál – Fertőhomok

A Győr-Moson-Sopron megyei településen már 2005 óta tartanak rendszeresen fesztivált a dió ünneplésére, melynek jellemzően a Tájház ad otthont. A rendezvényre kultúr programokkal, szórakoztató műsorokkal és természetesen dióból készült finomságokkal várják a dió szüret idején ide látogatókat. A program során diós sütemények, diópálinka, hagyományőrző játékok és számos szórakoztató program vár kicsiket és nagyokat egyaránt. A rendezvény minden év szeptember végén kerül megrendezésre.

Diófesztivál – Lengyeltóti

A Somogy megyei Lengyeltótiban is tartanak fesztivált a dió tiszteletére, hiszen itt található Európa legnagyobb és legidősebb egybefüggő dióültetvénye. Ezen a szeptemberi eleji napon az egész város a diót ünnepli. A rendezvényen különböző szakmai kiállítások és előadások is várják az érdeklődőket a számos kulturális és gasztronómiai programok mellett. Itt ilyenkor minden a dióról szól! A nagyszabású rendezvény pedig évről évre egyre több látogatót vonz.

https://www.programturizmus.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom