Tartalomjegyzék
A diófalevél hatása is jótékony, akárcsak a dióé, mely már évezredek óta ismert, hiszen őshonos a Kárpát-medencében is, így a honfoglaló őseink is gyűjtögették már. A dió a legértékesebb gyümölcseink egyike a szintén népszerű alma, körte és szilva mellett, melyeket szintén nagy területeken termesztenek hazánkban. A dió szinte minden része felhasználható. Legértékesebb része a dióbél, de a héját és a levelét is felhasználják. Félig értetten a zöld dióból pedig befőtt és diópálinka-, mely inkább egy likőr – is készülhet belőle.
Valamikor régen minden falusi háznál tudták, hogy milyen teát főzzenek köhögős gyereknek, fájós gyomrú asszonynak. Mi már nem vagyunk ilyen bizalmas viszonyban a gyógyteákkal, pedig mindig hasznosak, olcsók és könnyen elkészíthetők. Érdemes gyűjteni, mert a csipkebogyó, alma héja, zsályalevél, kamilla virágzat, borsmenta és diólevél is hatásos különböző megbetegedések esetén.
A diófalevél hatása
A diófalevél teának elkészítve számos jótékony hatással bír:
- Foszfortartalma miatt ajánlják angolkórra, hatásos nyirokrendszeri betegségekre, tüdő- és csont-tbc-re.
- Jól megfigyelhető hatása van az emésztőrendszerre és az izomzatra.
- Vértisztító, serkenti a máj tevékenységét és a vérkeringést.
- Antibiotikus hatású.
- Cukorbetegségre is hatásos, mivel szabályozza az anyagcserét, csökkenti a vércukrot, enyhíti a szomjúságérzetet, csökkenti a vizelések számát és megakadályozza a szövődmények kialakulását.
- A levelek összehúzó hatásúak, ezért enyhe hasmenésre és gyomorhurutra, emésztési problémák esetén használják.
- Vérzések csillapítására, a láb vérkeringésének javítására is hatásos.
Diófalevél tea elkészítése
Egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízzel le kell forrázni és hagyni 15 percig lefedve állni. 15 perc után le kell szűrni (fém szűrőt ne használjunk) és lassan elkortyolgatni. Az emésztést segíti elő, ha reggel – esetleg kávé helyett – fogyaszjuk.
Diófalevél hatása, felhasználása belsőleg
- Gyulladás csökkentésére, belső vérzés csillapítására, nyirokrendszeri betegségekre, gyomorhurutra naponta 2-3 csésze fogyasztása javasolt. Legjobb reggel éhgyomorra meginni, de egyéni érzékenység esetén étkezések között is fogyasztható.
- Emésztés javítására étkezés után, alkalmanként ajánlott.
- Cukorbetegeknek szintén rendszeres fogyasztása javasolt.
- Salaktalanításra, vértisztításra naponta egyszer javasolt inni. Napi egy-három csészével 6 hétig iható, utána 4 hét szünetet kell tartani. Ízesítés nélkül fogyasztandó.
Diófalevél hatása, felhasználása külsőleg
Külsőleg nőgyógyászati problémákra (fehérfolyás, méhgyulladás), ekcémára, tejallergiára, korpára és hajhullásra, visszérsebekre, szemhéj duzzanatra, mandulagyulladásra és fekélyes sebekre használják. Angliában fejtetű és atka ellen használták megelőzésre.
Kéz- és lábizzadásra, rovarcsípésre, napszúrásra, bőrgyulladásra, égési sebekre és kiütésekre jó még. A diólevél fürdő simává és rugalmassá teszi a bőrt, csökkenti a
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dió
Vissza a kategória cikkeihez