Diófa ültetése

A diófa ültetése hálás feladat, mint bármely más gyümölcsfa esetén, azonban a diónál érdemes figyelembe venni, hogy azt az ember inkább a gyerekeinek, unokáinak ülteti. A diófa élet tartama ugyanis akár 130-150 év is lehet és ennek közel az 50%-ig folyamatosan növekszik is. Figyelembe kell venni az ültetésénél, hogy terebélyes lombozatot növeszt és alatta nem igen marad meg más növény a talajban.

Diófa ültetése

A dió fajták között is vannak különbözők, érdemes ezekről is informálódni. Ültetése előtt gondosan ki kell választani a helyét, mely napos, fagymentes, szellős legyen. Fontos a megfelelő nagyságú hely biztosítása, ugyanis a diófa átlagosan 15-20 méter magasságúra nő, de elérheti a 30 métert is. Érdemes a helyének kiválasztásánál azt is figyelembe venni, hogy ne kerüljön túl közel épülethez, kerítéshez. Jó, ha elsőre megvan a végleges helye, ugyanis nem tűri jól az átültetést.

A szabad gyökerű diófa csemetét ajánlott legalább egy fél napra vízbe állítani, hogy a szállítás során elvesztett nedvességet pótolhassa.  Az ültetőgödörnek akkorának kell lennie, hogy a gyökérzet kényelmesen elférjen benne. Érdemes a kiásott földet tápanyag dús földkeverékkel feljavítani és a gödörbe szerves trágyát is rakni, amelyet el kell keverni föld keverékkel, hogy közvetlenül ne érintkezzen a gyökerekkel. A facsemete beültetését követően vissza kell temetni a földet és alaposan megöntözni, melyről a későbbiek során sem szabad megfeledkezni, hiszen a dió vízigényes növény.

Diófa talajigénye

Talajok közül leginkább a tápanyagokban gazdag, mélyrétegű, mérsékelten nedves talaj az ideális a növény számára. Gyökereivel mélyen behatol a talajba. Egyaránt érzékeny a túl sok vízre, de a hosszú szárazságra is. Rosszabb, gyenge tápanyagú talajba ültetve csak gyenge minőségű termésre számíthatunk. 

Igen ám, de milyen a kertünk talaja?

A talaj kötöttségét, szerkezetét könnyen meg lehet állapítani az alábbiak alapján:

  • A vizes homoktalajból gyúrt földdarab állandóan szétesik a kezünk között. Ezeket könnyű művelni, gyorsan melegednek, minden korán érik rajtuk. De sűrűn kell öntözni, mert kevés vizet képesek megtartani.
  • A közepesen kötött vályogtalajból gyúrt giliszta nem esik szét, de nem is nagyon hajlítható. Ez a legtöbb növény számára ideális talajtípus, mely könnyen felveszi a vizet és meg is tartja azt.
  • A kötött agyagos talajból gyúrt giliszta olyan hajlékony, képlékeny, mely a fazekasoknak előny, de a kertészkedők nem örülnek neki. A vizet nehezen fogadja be, hamar vízfolyás keletkezik rajta, ám ennek ellenére sok vizet képes megtartani. Viszont száradás során cserepesedik, majd reped és a repedéseken sok vizet veszít.

Ha tudjuk milyen a kertünkben a föld, akkor máris tudjuk a megfelelő növény igényeihez igazítani. Ha nem olyan,ami az ültetni kívánt növénynek megfelelő, akkor sincs gond. Ugyanis ettől eltérő viszonyok között is szépen fog fejlődni a diófa, csak a talajt kell javítani az igényeinek megfelelően.

Dió csemetét szabad gyökerű kiszerelésben és konténeres változatban is lehet vásárolni. A dió ültetése tavasszal a jó idő beköszöntével, illetve ősszel is megtörténhet. Érdemes számolni azzal is, hogy a fiatal fa fagyérzékeny

A diófa gondozása

A diófa szinte mindenhol megél, nem olyan igényes növény, de vannak feladatok, melyek elvégzése elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű gyümölcs termesztéséhez. A kiegyenlített termelés létrehozásához szükséges a diófa metszése, a ritkítása, és az öntözés is. Valamint gondoskodni kell a rendszeres tápanyagellátásról, valamint a permetezésről és növényvédelmi feladatok elvégzéséről is, ugyanis a diófa betegségei ellen is védekezni kell.

Az egészséges, jól tartott fa különösen ízletes terméseket terem. 

A zöld diópálinka készítésére is alkalmas, mely jótékony hatásokkal is bír. A dió rendkívül egészséges, számos étel, sütemény, saláta alapja és nemcsak a konyhában, de a népi gyógyászatban is nagy hasznát vesszük. A dió rendszeres fogyasztásával ugyanis sokat tehetünk az egészségünk megőrzésé érdekében is.  

Az diófa szinte minden háznál ott virít a kertekben, hiszen elsősorban a család ellátása is cél az ültetésével. A dió ráadásul rendkívül egészséges, hosszan eltartható és számos étel alapja is, ha nem nyersen fogyasztanánk.

http://kerteszportal.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom