Diófa tűzifa árak

A diófa tűzifa árak kicsit alacsonyabbak, mint a szil, juhar, vagy akár a platán esetén. Tűzifát több helyen is lehet vásárolni, többek között az erdészetek telephelyein, illetve tüzép telepeken is. Érdemes tudni, hogy a tűzifa árakat általában Ft/m3-ben adják meg.

Az erdészeteken erdei m3-ben vannak megadva a tűzifa árak. 1 erdei m3 = 1 m X 1 m X 1,75 m. Az erdészeteknél a tűzifát 1,75 m magas úgynevezett sarangokban tárolják, így egy 8 m hosszú sarang 8 m3 tűzifát tartalmaz.

Érdemes tudni, hogy egy 80-100 m2-es központi fűtéses családi ház téli fűtéséhez hozzávetőlegesen 8-10 m3 tűzifa szükséges. Sok helyen mázsálják a tűzifát. A fa tömege a nedvességtartalmától is függ, 1 m3 frissen kitermelt tűzifa 2-3 mázsával nehezebb lehet, mint az, amelyik 6-8 (tavaszi és nyári) hónapon át felhasogatva száradt és elveszítette víztartalma jelentős részét. Érdemes ennek is utánajárni a vásárlás előtt, mert sok pénzt takaríthatunk meg vele.

Diófa tűzifa árak

A diófa tűzifa árak kicsit alacsonyabbak, mint a juhar, vagy akár a platán, de drágább a nyár, fűz, hársfáknál és a fenyőnél is, ami általában a legolcsóbb. Érdemes a vásárlásnál arra is figyelni, hogy lehetőleg korhadt fák ne legyenek közötte, ez általában erdőgazdaságoknál, tüzép telepeknél nem jellemző, de érdemes résen lenni. A korhadt fának ugyanis nincs fűtőértéke.

A száraz fa fűtőértéke pedig akár kétszerese is lehet a nedves fáénak, ezért túl azon, hogy a súlya is jóval több, nem érdemes nedves fát vásárolni. A fűtőérték természetesen a fafajtól is függ. A dió ilyen szempontból is jó választás, mert hosszan égnek – akárcsak a gyertyán, tölgy, akác, bükk, kőris. A fűz, nyár, hárs és égerfák hamarabb elégnek és ezáltal kevésbé tartják a meleget. A diófa égés közben kellemes illatot áraszt és jó a fűtőértéke is. Érdemes száraz, jó fűtőértékű fát választani tüzelőnek, melyet tárolni is száraz helyen célszerű. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Diófafélék

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom