Diófa metszése

A diófa metszése – bár azt gondolhatnánk, hogy nem fontos, de bizony a diófa esetében is számolni kell a visszavágásaival. A diófának is – mint minden gyümölcsfának – ez az egyik legfontosabb eleme az eredményes dió termesztéséhez, illetve ezáltal előzhetők meg a diófa betegségei is

A metszetlen fák kusza ágakat és hajtásokat hoznak, amelyek besűrűsödnek, így a fa terméshozama csökken. Ezen kívül a kártevők és a betegségek is hamarabb és nagyobb károkat tudnak okozni, mint egy jól kialakított ágrendszerű gyümölcsfán. Magassága rendszerint meghaladja a 10-15 métert, de akár 30 méterre is nőhet. Ennek nemcsak a metszés szempontjából, hanem az ültetéskor is nagy jelentősége van, hiszen nem mindegy hová kerül. Ültetésénél érdemes arra figyelni, hogy napos, fagy védett helyre kerüljön és maradjon megfelelő helye a növekedésre, ugyanis az átültetést nem viseli jól.

Hogyan történjen a diófa metszése

A diófa esetében is a visszametszés már az ültetéssel egy időben megkezdődik. A frissen ültetett szabad gyökerű diófa oltványt tavasszal 60-80 cm magasságban vissza kell vágni. Ezt követően a metszés helyén lévő sebeket le kell kezelni fa sebkenőccsel, vagy parafinos kenőccsel. Ez a visszavágás azért is fontos, mert a magasabb fák nem fogják elbírni az összes rügy kihajtását, a seb kezelése pedig megakadályozza, hogy a seb felületébe lepkék és egyéb kártevők berakják a petéiket.

Az első néhány évben fontos a korona alakító metszés minden évben, mellyel a fák alakját tudjuk befolyásolni, majd ezek után csak a fenntartó metszés marad minden évben egyszer. Azt azonban fontos tudni, hogy a többi gyümölcsfával – körte, alma, őszibarack stb. – ellentétben a dió metszését tilos tavasszal végezni, ugyanis a magas gyökérnyomás ilyenkor rothadást indíthat el. Emiatt a dió metszését szeptember környékére érdemes időzíteni.

Miért jó a diófák metszése?

A diófa esetében is igaz, hogy nemcsak a fiatal növényeket kell metszeni, hanem az időseket is, gyakorlatilag minden korban szükség van az alakításra. Ennek az az oka pedig az, hogy metszéssel határozható meg a fa jövőbeni alakja, valamint a gyenge hajtások is ezáltal szüntethetők meg. Az évek során szükséges a karbantartó metszés végzése, amivel a gyümölcsöt hozó és a vázat adó ágak egészségét lehet megőrizni.

A fiatalabb gyümölcsfáknak évente van szükségük metszésre, az öregebb fákat viszont elég két-három évente metszeni. Amikor a fa már termőre fordul, a koronája úgy kezd terebélyesedni, szélesedni. 

Ezekkel a visszavágásokkal és az oldalágak nagyobb szögben történő alakítása szellősebbé teszi a fa szerkezetét. Ezáltal több napfény jut a korona belsejébe, így a fa hamarabb hoz gyümölcsöt, és a várható terméshozam is nagyobb lesz. A betegségek is jobban megelőzhetők a jól karbantartott, szellős körtefák esetén. A szellősebb ágrendszer megkönnyíti továbbá a permetezést is, hiszen így akadály nélkül minden ághoz eljut. A sérült, a már letermett, öreg ágakat, hajtásokat is szükséges eltávolítani. Diófáknál érdemes azzal számolni, hogy akár 150 év is lehet az élettartamuk, és a növekedésük a várható élettartam fele környékén áll meg.

https://www.skil-szerszamok.hu/utasitasok-lepesenkent/gyumolcsfak-metszese.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom