Diófa gallyazás

Tartalomjegyzék

A diófa gallyazás – bár azt gondolhatnánk, hogy nem fontos, de bizony egy nagyon fontos, sokszor már elkerülhetetlen feladat. Azért, hogy a diófa gallyazása a lehető legkevesebb munkával járjon már az ültetésénél érdemes néhány alapvető szempontot szem előtt tartani.

Diófa ültetése

A diófa ültetésével kapcsolatosan joggal szokták mondani, hogy a diófát gyerekeinknek, és unokáinknak ültetjük. Hogy miért is van ez így? Mert a diófa élettartama akár 130-150 év is lehet. Az ültetésével kapcsolatban pedig jó, ha tudjuk, hogy az életartalmának a feléig is növekedhet a fa.

Ezért ültetésekor nagyon fontos a megfelelő hely kiválasztása. Azon túlmenően, hogy szellős, napos és lehetőleg fagymentes helyre kerül, számolni kell a hatalmas lombkorona méretével is. A diófák átlagosan 15-20 méter magasra is megnőnek, de nem ritka a 30 méternél magasabb példány sem. Mindezek miatt érdemes legalább 10 méter átmérőjű hellyel számítani az ültetése során. Mivel pedig a gyökere mélyen kapaszkodik a talajba, ezért nem szerencsés járdákhoz közel, kerítések, épületek mellé ültetni. A járdákat a gyökere felnyomhatja, a kerítést is deformálhatja a növekedésével.

Valamint, ha átlóg a szomszédba az vita alapra ad okot. Ugyanis az áthullott dió a szomszédé – bár a fát nem ő gondozza – azonban a fáról termést nem szedhet, de a levelek mégis az ő kertjébe is hullanak, akár akarja, akár nem.

A diófa alatt nem igen marad meg más növény. Ezzel is érdemes számolni ültetésekor, valamint nem jól tűri az átültetést, ezért jó, ha elsőre a végleges helyére kerül.

Diófa gallyazás

A diófa gallyazás akkor kerül szóba általában, ha a fa közel lett ültetve épületekhez, vagy a folyamatos növekedésével villanyvezetékekbe akadnak az ágai. Már ültetéskor érdemes ezekre is figyelni, vagyis se épületekhez, se villanyvezetékekhez ne kerüljön közel.

Érdemes legalább egy 10X10 nm-es helyre ültetni a kert közepén, ahol majd árnyat ad a forró nyári napokon. Már a diófa ültetésekor érdemes visszametszeni az ágait, majd csemete korában szükséges a korona alakító metszés, amivel folyamatosan formálni lehet a lombkoronát. Ezt követően is célszerű legalább évente a diófa metszése, mely a többi gyümölcsfával ellentétben nem tavasszal, hanem ősszel kell megtörténjen. Ezekkel a metszésekkel is szépen visszavághatók az ágak.

Azonban, ha már nagyon terebélyes a fa sokszor szakemberek segítésére van szükség a szakszerű gallyazáshoz, főleg villanypóznák, villanyvezetékek esetén ne álljunk neki magunk ennek.

A diófának is – mint minden gyümölcsfának – a metszés az egyik legfontosabb eleme az eredményes dió termesztéséhez, illetve ezáltal előzhetők meg a diófa betegségei is. A metszetlen fák kusza ágakat és hajtásokat hoznak, amelyek besűrűsödnek, így a fa terméshozama csökken.

http://fakivagas.xyz/?gclid=EAIaIQobChMI5OOf_Jbc6QIV1YBQBh3nhgyrEAAYAyAAEgJB7fD_BwE

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom