Dió

A dió Perzsiából és Elő-Ázsiából származik, de a Kárpát-medencében is őshonos. Egész Európában elterjedt. Amerikában a bevándorlók honosították meg. Az egész világon termesztik. Fajtáit a héj keménysége alapján osztályozzák. Papír és kemény héjúaknak, a termék nagysága szerint kis és nagy gyümölcsűeknek tartják. Itt persze joggal merülhet fel a kérdés, hogy a dió zöldség vagy gyümölcs. Ugyanis ez nem olyan egyértelmű, mint például a szilva, vagy a sárgarépa esetén.  

A dió jótékony hatása a szervezetre különböző tanulmányok szerint megelőzi a mogyorót, a mandulát, a pekándiót és minden egyéb diófélét. Hiszen a dió vitamin tartalma és a benne található ásványi anyagok száma is rendkívül magas. Noha a dióbél nemcsak rendkívül értékes csemege, hanem energiaértéke és tápanyag tartalma is igen nagy, mégis az egy főre jutó évi fogyasztás csak kb. 0,5 kg-ra tehető. Ez a fogyasztás is inkább az ünnepek körül erősödik fel, hiszen számos diós sütemény készül ilyenkor, elég csak a diós bejglire, vagy a zserbóra gondolni.

A diófa ültetése, felhasználása

A diófa díszfa, mely kedvező körülmények között több száz évig is elél. Mérete is hatalmas, hiszen magassága 10-15 méter általában, de nem ritka a 30 méteres példány sem. A diófák az első néhány évben nem teremnek. Ezzel és a méretei miatti hely szükségletéről is érdemes tisztában lenni a diófa ültetése esetén. A növény szinte minden része hasznosítható. Erős illata elriasztja a bogarakat. Levelét és zöld burkát a gyógyászatban hasznosítják: festéket és hajolajat készítenek belőle. De teaként is számos betegség megelőzhető rendszeres fogyasztásával. Asztali gyümölcsként frissen hámozva fogyasztható, tészták, sütemények, sültek készítésénél is hasznosított. De készíthető zöld diójából befőtt, kandírozott gyümölcs, mézben érlelt dió, de még diópálinka is.

A dió – ünneplése

Ez a rendkívül népszerű növény, számos udvart és utca szélét díszíti, sőt az ártéri területeken is rendkívül jól érzi magát. Leghíresebb dió termesztő területünk Milota környékén van, ahol a dió tiszteletére Diófesztivált is tartanak minden év őszén. Viszont nemcsak Milota az egyetlen település, ahol fesztivállal köszöntik az új diót.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Di%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom