Dió zöldség vagy gyümölcs

Itt az örök kérdés: a dió zöldség vagy gyümölcs?  Ez pedig nem csak a dió esetében okoz fejtörést. Itt van például a paradicsom. A botanikai definíció szerint a paradicsom azért számít gyümölcsnek, mert vannak benne magvak és a növény virágjából fejlődik ki. Így viszont a paradicsomleves tulajdonképpen egy gyümölcsleves. Az emberek gyakran összekeverik a gyümölcsöket a zöldségekkel. Valaki még mindig elválasztja őket a kritérium szerint: a gyümölcsök édesek, de a zöldségek nem.

Akkor most a dió zöldség vagy gyümölcs?

Termesztéstechnológiai és felhasználási szempontból nézve a dió gyümölcs, mivel a gyümölcsök termesztése a legtöbb esetben évelő, több évig termő ültetvények formájában jellemző. Eltekintve a szamóca napjainkban használatos egyéves technológiájától. A zöldségféléket jellemzően egyéves kultúraként termesztjük, melyet minden évben újra kell telepíteni.

A termésének fejlődése szempontjából is inkább gyümölcs, hiszen a növény virágjából fejlődik ki és még magok is vannak benne. Bár ezek alapján viszont a kukoricát is gyümölcsnek kéne tekinteni.

Leginkább azokra a növényekre mondjuk azt, hogy gyümölcs, amelynek húsos termése van. Minden gyümölcs száraz és lédús. A száraz gyümölcsök például diófélék. Botanikai szempontból egy száraz, bontatlan gyümölcs, egy csonttal. Ezek a héjas gyümölcsök, melyeknek a kemény, csontos héjában található magbelét fogyasztjuk. Ilyen a dió, a mandula, a mogyoró, a gesztenye. De ezeket nem szabad összekeverni a csonthéjasokkal, mert ott a gyümölcshús alatt van a kemény maghéj, mint pl. a cseresznye, meggy, őszibarack, sárgabarack, vagy akár a szilva esetében. Bár előfordul, hogy a kajszi magbelét is megeszik, de az nem általános dolog.

Mi zöldség, mi gyümölcs?

A kavarodás a fejekben teljesen érthető, hiszen számos zöldség és gyümölcs van, amiről nem tudjuk hová is kéne valójában sorolni. Hiszen a zöldségfélékhez is tartoznak olyan növények, amelyeknek botanikai értelemben nem a levelét, szárát vagy gyökerét, hanem ténylegesen a gyümölcsét fogyasztjuk el, benne a magokkal. Ilyen az uborka, a tök, az avokádó, a paprika és a paradicsom is. De tulajdonképpen nem is az a fontos, hogy zöldségnek vagy gyümölcsnek esszük hanem, hogy fogyasszuk őket, mert rendkívül egészségesek.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dió

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom