Dió vitamin tartalma

A dió vitamin tartalma, akárcsak az ásványi anyag tartalma is meglehetősen magas. A dió egy rendkívül egészséges gyümölcs, mely rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Ennek ellenére a dió egy főre jutó évi fogyasztása mégis csak 0,5 kg-ra tehető. Ez is főleg az ünnepek környékére tehető, hiszen számos diós sütemény ilyenkor kerül az ünnepi asztalokra. Pedig különböző tanulmányok szerint a dió jótékony hatása az egészségre messze megelőzi a pisztáciát, mandulát, mogyorót, vagy akár a pekándiót.

Dió vitamin tartalma

A dió nagy arányban tartalmaz B1-, B2-, B6-, C-, és E-vitaminokat, ásványi anyagokat – kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor, réz, cink, nátrium, mangán -, és élelmi rostokat.

Már egészen kevés mennyiségű dió fogyasztása is csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. A dió rendkívül értékes antioxidáns forrás, melyet pirítás nélkül érdemes fogyasztani teljes hatékonyságának megtartása érdekében. Ugyanis pirításkor a hő hatására távoznak az értékes antioxidánsok.

A diónak magas a zsírtartalma is, de többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, nem pedig az artériát eltömítő telített zsírsavakat. A dió kalória tartalma nem alacsony, ennek ellenére a dió nem hizlal, hiszen telítettség érzetet biztosít, megakadályozva ezzel, a túlevést. A dióban természetes formában megtalálható omega-3 zsírsav pedig nélkülözhetetlen az egészséges sejtműködéshez. Ezt a zsírsavat az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért fontos, hogy figyelmet fordítsunk a bevitelére. Egy markényi dió elfogyasztása fedezi a napi szükségletet. A hidegen sajtolt dióolaj koncentráltan tartalmazza az értékes zsírsavakat – néhány csepp mindenféle salátát különlegessé tesz, sőt sütemények készítéséhez is használható.

Dió felhasználása

A dió a desszertekben teljesedik ki igazán. Ezért is van, hogy a legtöbb diós recept sütemények, torták, krémek, fagylaltok alapanyagaként említi. Sokak számára elképzelhetetlen a húsvét vagy a karácsony diós bejgli, zserbó, vagy pozsonyi kifli nélkül és a diós torta receptek is nagyon népszerűek. De sok helyen szokás az almás pitét – vagy bármely gyümölcsös pitét – is, hogy a tésztát előbb dióval szórják meg. Ennek az a célja, hogy a tészta nem szívja meg magát a gyümölcs levével. Igazán finomak a piték így dióággyal készítve.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Di%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom