Tartalomjegyzék
A dió szezon jellemzően szeptember elejétől, közepétől indul – az időjárás függvényében és egészen október elejéig tart. A dió nagyon egészséges, számos vitamin- és ásványianyag megtalálható benne, melyre a szervezetnek szüksége van. Éppen ezért érdemes a szezonban minél többet fogyasztani és betárolni belőle. Bár nem fogyasztunk sokat belőle és az is jellemzően a karácsonyi időszakra tevődik. Pedig a dió jótékony hatású a szervezetre és 1 éves kor után már a babáknak is adható. A kisgyerekek pedig már szívesen ropogtatják ezt az igazán egészséges nassolnivalót.
A gyümölcsök és zöldségek esetében jó, ha tudjuk, hogy mikor teremnek, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.
Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:
- a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
- azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg
- tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
- a szezonális gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
- érdemes a szedd magad akciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, lekvár főzést tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire
Dió szezon
Jellemzően szeptember közepétől, végétől október közepéig érik. A piacokon ettől kezdve jelenik meg a friss dió. Bár dió egész évben megtalálható a piacok, bevásárlóközpontok polcain. Érdemes ilyenkor felkeresni az ország számos pontján megrendezésre kerülő Diófesztiválok egyikét is, ahol számos érdekes programmal és ízletes diós különlegeségekkel is várják a látogatókat. Ezen túlmenően pedig vásárlási lehetőség is van a frissen szüretelt termésekből.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Di%C3%B3