Dió oltvány

A dió oltvány, vagy magról szaporítás segítségével ültethető. Érdemes tudni, hogy a frissen ültetett diófa csemete nem hamar hozza ropogós terméseit. A magról ültetett csemeték esetében akár 10-12 év is eltelik, mire hozzák első termésüket. A folyamat gyorsítható oltott csemetével, ezek a dió oltványok ugyanis már 3-4 év után fogyasztható terméseket adnak. Az oltott csemeték ára bár jellemzően magasabb, ezt az árkülönbséget azonban gyors növekedéssel és kiemelkedő ellenálló képességgel ellensúlyozzák.

Dió oltvány ültetése

Célszerű már az oltvány vásárlása előtt a megfelelő helyet megtalálni a csemete számára, mely legyen jó nagy, hiszen a diófa átlagosan 15-20 méterre is megnő. A hatalmas lombkorona alatt nem igen marad meg más növény. A diófa fényigényes, és a fagy is kárt tehet benne, ezért érdemes fagy védett helyre ültetni. Ültetését tavasszal és ősszel is el lehet végezni. Szabad gyökerű csemete esetén érdemes a vásárlást követően egy vödör vízbe állítani akár egy fél napra is a csemetét, hogy a szállítás során elvesztett nedvességet pótolja.

Ha megvan a hely, jöhet az ültetőgödör kiásása. Az ültetőgödör nagyságát a csemete méretei határozzák meg, de általában elmondható, hogy a mélyedésnek akkorának kell lennie, hogy a diófacsemete gyökerei kényelmesen elférjenek benne. 

Ha kert talaja kissé kötöttebb az átlagosnál, célszerű nagyobb akár 1x1x1 méteres gödör kialakítása is, mivel így nagyobb térfogatú föld kerül meglazításra. Ezáltal pedig a növekedő gyökerek könnyebben terjeszkedhetnek, mint ha a kemény közegben kellene haladniuk.

A gödör mélységéhez érdemes hozzászámolni egy szűk araszt, mégpedig a tápanyag kihelyezése miatt. Alulra ugyanis erősen ajánlott egy vastag réteg szerves trágyát vagy komposztot helyezni. Ez segíti majd a diófa csemete növekedését. A lerakott tápanyag réteget minden esetben vékony földréteggel kell beborítani, hogy a gyökerek közvetlenül ne érintkezzenek vele.

Dió oltványok visszametszése

Szabad gyökerű csemete esetén a fa kihelyezése előtti gyökérmetszés nem szükséges, de a sérült, elszáradt gyökérdarabokat ajánlott lemetszeni. 

Az ültetési mélységet a szabad gyökerű diófa esetében az oltás helye megmutatja. A gyökerek elhelyezkedése nagyon fontos, így a föld visszatermelésekor figyelni kell azok egyenletes eloszlására. 

A diófa metszése ugyanolyan fontos, mint más gyümölcsfák esetén, ugyanis ezzel alakítható ki a fa koronája, valamint a betegségek, kártevők is kevésbé támadják meg az egészséges, karbantartott fákat.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Diófafélék

Címlap kép: Dió csemete (forrás: https://kapanyel.blog.hu/2013/11/07/diomagonc_vagy_oltvany)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom