Dió magnézium

A dió magnézium tartalma is jelentős az egyéb tápértékek mellett. Érdemes tudni, hogy a tápértéke kifejezetten magas, ahogy a zsírtartalma is sok. Ennek ellenére napi egy marékkal elfogyasztva hatása még kifejezetten kedvező, különösen, mert a dióban omega-3 zsírsav is bőven található. Ez az úgynevezett jó zsírok csoportjába tartozik, és elengedhetetlen a megfelelően működő anyagcsere és a vitaminok hasznosítása szempontjából. 

A diót az egész világon termesztik és szinte az egésze hasznosítható. A zöld dióból befőttet, pálinkát készítenek, a diófa leveléből pedig különböző forrázatot és teát is készíthetünk. Már a népi gyógyászatban is használták és alkalmazták. Régen a diót mézben főzve, de csak úgy magában is, bőséggel fogyasztották. Már akkor és azóta is sok család ünnepi asztalán a mai napig elmaradhatatlan a diós és a mákos kalács.

Dió magnézium és ásványi anyag tartalma

A dió gazdag A- és E vitaminban, valamint többféle B-vitamint is tartalmaz. A diófa levele pedig sok C-vitamint rejt. A dióbélben található zsírok – így a többszörösen telítetlen zsírok, mint az omega-3 zsírsavak is igen kedvező hatásúak a szervezet számára.

Ásványi anyagtartalom 10 dkg dióbél esetén:

  • Foszfor 350-500 mg
  • Kalcium 90-200 mg
  • Kálium 440-550 mg
  • Magnézium 130-160 mg

Ezenkívül kisebb mennyiségben jelen van még benne szelén, mangán, cink, vas, nátrium, kén, jód és réz is.

Az egészséges felnőttek számára ajánlott napi magnéziumbevitel 300-350 mg. Különböző élettani állapotok, mint például terhesség, szoptatás vagy nagyobb fizikai terhelés esetén az ajánlott mennyiség akár 450 mg is lehet.

Dió jótékony hatásai

Rendkívül egészséges, a dió jótékony hatása a szervezetre rendszeres fogyasztása mellett érvényesül igazán. Ezért mindenképpen érdemes a napi étkezések közé beépíteni a fogyasztását. Napi 1-2 szem dió elfogyasztása étkezéseink mind élvezeti értékét, mind táplálkozás-élettani értékét növeli. Érdemes a dió fogyasztást a főétkezések közé időzíteni, ekkor az emésztőrendszer már a könnyen feldolgozható gyümölcsre koncentrálhat. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_di%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom