Dió kalória

A dió kalória tartalma nem túl magas, inkább a zsírtartalma sok. Ennek ellenére napi egy-két marékkal elfogyasztva hatása még kifejezetten kedvező, különösen, mert a dióban omega-3 zsírsav található. Ez az úgynevezett jó zsírok csoportjába tartozik, és elengedhetetlen a megfelelően működő anyagcsere és a vitaminok hasznosítása szempontjából. A dió tápértéke viszont kifejezetten magas.

Dió kalória tartalma

Tíz dkg dió körülbelül 650-655 kalória.  

  • 650 kcal
  • 65,2 g zsír
  • 15,2 g fehérje
  • 7 g szénhidrát

A dió glikémiás indexe 20, ami meglehetősen alacsonynak számít, vagyis fogyasztása nem emeli meg nagyon a vércukorszintet, így cukorbetegek számára is fogyasztható gyümölcsről van szó.

Mit is jelent a glikémiás index tulajdonképpen?

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

Diós tészta kalória

A diós tészta kalória értékei 10 dkg tészta esetén:

  • 470 kcal
  • 22,44 g zsír
  • 17 g fehérje
  • 53,33 g szénhidrát
  • 4,17 g rost

Dió jótékony hatásai

Érdemes a dió fogyasztást a főétkezések közé időzíteni, ekkor az emésztőrendszer már a könnyen feldolgozható gyümölcsre koncentrálhat. A dió azonban nemcsak jó zsírokat, de értékes vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.

Az egyik legkiválóbb természetes magnéziumforrás, így rendszeres fogyasztásával kiegyensúlyozottabbakká is válhatunk. A zsíranyagcsere-folyamatok természetes működésének feltétele a B-vitamin pótlása is – a dió ebben is segítség, akárcsak a napi E-vitamin-szükséglet fedezésében. A dió jótékony hatása a szervezetre pedig rendszeres fogyasztása mellett érvényesül igazán.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Di%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom