Dió gyümölcs

Az, hogy a dió gyümölcs, vagy zöldség egy viszonylag sűrűn előforduló kérdés. Bár aki nagyon szereti, nyilván ezzel nem is foglalkozik, inkább csak fogyasztja. Hiszen nagyon egészséges és rendszeres fogyasztása mellett a dió jótékony hatása is érvényesülni tud. Az pedig, hogy a dió ténylegesen zöldség vagy gyümölcs néha bizony komoly fejtörést okozhat. Viszont nem csak ebben az esetben, hanem számos zöldség, vagy gyümölcs esetén megkérdőjelezhető, hogy ténylegesen zöldségek-e, vagy gyümölcsnek. A botanikai definíció szerint gyümölcsnek számít, amiben magok vannak és a növény virágjából fejlődik ki. De akkor gyümölcs a paradicsom és a paprika is. De ilyen eszmefuttatás mellett akkor tulajdonképpen a paradicsomleves, egy gyümölcsleves.

Akkor most a dió gyümölcs vagy zöldség?

Sokszor azt az elvet veszik figyelembe a megkülönböztetés során, hogy minden, ami édes az gyümölcs és zöldség, ami nem.

Gyümölcsnek az a termés tekinthető, amely virágból fejlődik ki, és magok is vannak benne. Bár ezek alapján a kukoricát is gyümölcsnek kéne tekinteni. Termesztéstechnológiai és felhasználási szempontból nézve a dió gyümölcs, mivel a gyümölcsök termesztése a legtöbb esetben évelő, több évig termő ültetvények formájában jellemző. Eltekintve a szamóca napjainkban használatos egyéves technológiájától. A zöldségféléket pedig jellemzően egyéves kultúraként termesztik, melyet minden évben újra kell telepíteni.

Általában azokra a növényekre mondható, hogy gyümölcs, amelynek húsos termése van. Minden gyümölcs száraz és lédús. A száraz gyümölcsök körébe tartoznak a diófélék. Botanikai szempontból a dió is egy száraz, bontatlan gyümölcs, egy csonttal. Ezek a héjas gyümölcsök, melyeknek a kemény, csontos héjában található magbelét fogyasztjuk. Ilyen például a dió, a mandula, a mogyoró, a gesztenye. Viszont ezeket nem szabad összekeverni a csonthéjasokkal. A csonthéjasoknál ugyanis a gyümölcshús alatt van a kemény maghéj, mint pl. a cseresznye, meggy, őszibarack, sárgabarack, vagy akár a szilva esetében.

Akkor tényleg mi zöldség, mi gyümölcs?

Mivel ez nem annyira egyértelmű sem botanikai, sem termelés szempontjából, emiatt is van, hogy sok gyümölcs van, amiről nem tudjuk hová is kéne valójában sorolni. Hiszen a zöldségfélékhez is tartoznak olyan növények, amelyeknek botanikai értelemben nem a levelét, szárát vagy gyökerét, hanem ténylegesen a gyümölcsét fogyasztjuk el, benne a magokkal. Ilyen az uborka, a tök, az avokádó, a paprika és a paradicsom is. Ez alapján mindegyiket gyümölcsnek kéne tekinteni.

Ám mivel mind rendkívül egészséges és számos vitamin- és ásványi anyag forrása, nem is az a lényeg, hogy miként esszük, hanem hogy rendszeresen fogyasszuk őket.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dió

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom