Dió fajták

Hazánkban nagyon népszerűek a különböző dió fajták, és a közönséges dió őshonos is itt a Kárpát-medencében. A diót már a honfoglaló őseink is gyűjtögették, és a népi gyógyászatban is ismert és használt volt. Hiszen rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és a dió jótékony hatása a szerveztre igazán hatásos. Számos betegség megelőzhető a rendszeres fogyasztásával.

Dió fajták ültetése

A diófa ültetése egy rendkívül hálás feladat, azonban érdemes tisztában lenni ültetése előtt néhány fontos dologgal, függetlenül attól, hogy milyen fajtát ültetnénk.

 1. A diótát gyerekeinknek, unokáinknak ültetjük. Hiszen az élettartalma 130-150 év is lehet, melynek körülbelül a fele idejéig növekszik.
 2. A diófa az első 10 évben még alig terem.
 3. Rendkívül helyigényes. Érdemes olyan helyre ültetni, ahol megfelelően tud növekedni. Az átlagos fák 15-20 méter magasságúak, de nem ritka a 30 méteres sem. Fontos elsőre megtalálni a végleges helyét, mert nem viseli jól az átültetést.
 4. Nem szerencsés épületek, kerítések, járdák, villanyoszlopok közelébe ültetni.

Dió fajták

 • Milotai 10 diófa
  Hazai származású, Milotán szelektált fajta, mely szeptember végén érik. Kiemelt jelentőségű fajta, mely az egyik legtermékenyebb és legjobb minőségű diófa fajta. Középerős növekedésű, korán termőre fordul, egyenletesen bőven terem. Elhúzódó fakadása miatt viszonylag kisebb fagykár éri. Termése 3,5 cm körüli átmérőjű, könnyen törhető és tisztítható. Héja sima, jó minőségű bele világossárga, rendkívül jó ízű.
 • Milotai intenzív diófa
  Milotai szelektált fajta, mely október közepén érik. Kiváló termőképességű, közepesnél gyengébb növekedésű, mely igen bőven terem. Baktériumos fertőzésre érzékeny. Termései 3,6 cm körüli átmérőjűek, 57%-os bél aránnyal. Jól törhető, könnyen tisztítható, világosbarnás színű, jó termés minőségű.
 • Milotai bőtermő diófa
  Hazai származású fajta, mely szeptember közepén érik. Fái közepes növekedésűek, hengeres koronával. Bőven termő, mely későn fakad, ezért a késő tavaszi fagyok nem károsítják. Termése 3,5-4cm átmérőjű, könnyen törhető, 56%-os bélarányú. A héja és a bele is világos színű, jó ízű.
 • Tiszacsécsei 83
  Hazai származású, szeptember végén, október elején érő fajta. Fái közepes növekedésű, bőven termő, hengeres alakú koronával. Termése közepesen nagy méretű, könnyen törhető és tisztítható. Héja kissé barázdált, világosbarna, a bél sárgásbarna, jóízű.
 • Alsószentiváni kései diófa
  Hazai származású fajta, érési ideje szeptember második felében van. Fái bárhol megélnek, erős növekedésűek, melyek korán termőre fordulnak. Szintén későn fakad, ezért ezt a fajtát sem érinti a késői fagykár. Termése 3,8 cm átmérőjű, jól törhető, világosbarna héjú és belű. Diói jó ízűek a mag bél aránya 55% körüli.
 • Alsószentiváni Bonifác diófa
  Szintén hazai származású fajta, mely október elején érik. Gyengébb növekedésű fái későn fakadnak, így a korai fagyok elkerülik. Sűrű gömb alakú koronája van, bőven terem. Termése könnyen törhető és tisztítható, kiváló ízű és színű. A magok bél aránya 48% körüli.
 • Ukrán óriás diófa
  Ukrajnából való fajta, mely szeptember vége, október elején terem. Középerős, erős növekedésű fái kezdetben gyorsan növekednek, majd növekedésük lelassul. Termése óriás, hosszúkás, a mag kitölti a dióhéját. Sokáig eltartható, könnyen tisztítható, jól törhető. Rendkívül jó ízű, a mag bélarány: kb. 48 %.

Dió fajták vitamin- és ásványi anyag tartalma

Olajtartalma fajtánként 45-72% között váltakozik. Fehérje tartalma 13-25% közötti. A fehérje és az olaj mennyisége között negatív összefüggés tapasztalható. A kiemelkedően nagy olajtartalmú fajtákban viszonylag kevesebb a fehérje. Bár a nagy fehérjetartalmú fajták értékesebbek, a nagyobb olajtartalmúakat érezzük ízletesebbnek. A dió ízét, élvezeti értékét növeli 4-6% körüli cukortartalma. Kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, cinket, mangánt és rezet is tartalmaz nagyobb mennyiségben. B1-, B2- és E-vitamin tartalma is jelentős. Napi 1-2 szem dió elfogyasztása étkezéseink mind élvezeti értékét, mind táplálkozás-élettani értékét növeli.

https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu/gyumolcstermok_550/gyumolcsfa/diofa_csemete_vasarlasa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom