Tartalomjegyzék
A dió fagyi főleg rumosan a nyár egyik kedvelt íze a fagyik sorában. Ezt a finomságot otthon is könnyedén elkészíthetjük még csak fagyi gép sem kell hozzá feltétlenül.
Dió fagyi recept
Hozzávalók:
- 1/2 liter 1,5%-os tej
- 5 db tojássárgája
- 1 db vaníliarúd kikapart belseje
- 10 dkg darált dió
- 5 dkg barna nádcukor
- 2 teáskanál rum aroma
Rumos-dió fagyi elkészítése
- A tejet, a vaníliarúd kikapart belsejével lassú tűzön fel kell főzni
- A tojások sárgáját a barna cukorral alaposan ki kell keverni, hogy habos legyen.
- Amikor a tej már elég meleg, de még nem forr, le kell venni a tűzről.
- Folyamatos keverés mellett hozzá kell önteni a cukorral elkevert tojások sárgájához.
- Ezután vissza kell önteni az edénybe és ismét feltenni a tűzre.
- Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett addig kell főzni, amíg elkezd sűrűsödni. (Alacsony legyen a hőfok, nehogy kicsapódjon a tojás!) 15-20 perc is lehet.
- Ha puding sűrűségű akkor már jó, le lehet venni a tűzről.
- Hagyni kell, hogy kihűljön és akkor hozzá kell keverni a darált diót és a rum aromát.
- Alaposan össze kell keverni és vízfürdőbe állítani, hogy minél előbb kihűljön.
- Ha már teljesen hideg, 1 órára hűtőbe kell tenni.
- Aztán mehet a fagyi gépbe. (Ennek hiányában a fagyasztóba kell betenni egy dobozba és óránként botmixerrel keverni rajta.)
Karamellizált dió fagyi mascarponéval
Hozzávalók:
- 15 dkg dió
- 15 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 50 dkg mascarpone
- 2 dl tejszín
Karamellizált dió fagylalt elkészítése:
- A tejszínt habbá kell verni.
- A mascarponét a vaníliás cukrokkal és a cukor felével alaposan össze kell keverni, majd a tejszínt 2-3 részletben hozzáadva összeforgatni.
- A diót durvára kell vágni, és egy száraz serpenyőbe önteni.
- Hozzá kell adjuk a maradék cukrot, és kevergetve elkezdeni karamellizálni.
- Ha a karamellnek szép a színe és a diónak kellemes az illata, le kell venni a tűzről és a mascarponés krémhez önteni folyamatosan keverve, hogy meg ne dermedjen.
- A kész krémet egy laposabb műanyag dobozba öntjük, és betesszük a fagyasztóba. Óránként kicsit át kell keverni, hogy a krémessége megmaradjon.
Azonban, ha nem szeretnénk otthon vesződni vele se keseredjünk el, készen is kapható!
https://partnereinknek.algida.hu/brand/csomagolt-termekek/carte-dor/carte-dor-dio-1000ml/
Vissza a kategória cikkeihez