Dió fagyi

A dió fagyi főleg rumosan a nyár egyik kedvelt íze a fagyik sorában. Ezt a finomságot otthon is könnyedén elkészíthetjük még csak fagyi gép sem kell hozzá feltétlenül.

Dió fagyi recept

Hozzávalók:

  • 1/2 liter 1,5%-os tej
  • 5 db tojássárgája
  • 1 db vaníliarúd kikapart belseje
  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg barna nádcukor
  • 2 teáskanál rum aroma

Rumos-dió fagyi elkészítése

  1. A tejet, a vaníliarúd kikapart belsejével lassú tűzön fel kell főzni
  2. A tojások sárgáját a barna cukorral alaposan ki kell keverni, hogy habos legyen.
  3. Amikor a tej már elég meleg, de még nem forr, le kell venni a tűzről.
  4. Folyamatos keverés mellett hozzá kell önteni a cukorral elkevert tojások sárgájához.
  5. Ezután vissza kell önteni az edénybe és ismét feltenni a tűzre.
  6. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett addig kell főzni, amíg elkezd sűrűsödni. (Alacsony legyen a hőfok, nehogy kicsapódjon a tojás!) 15-20 perc is lehet.
  7. Ha puding sűrűségű akkor már jó, le lehet venni a tűzről.
  8. Hagyni kell, hogy kihűljön és akkor hozzá kell keverni a darált diót és a rum aromát.
  9. Alaposan össze kell keverni és vízfürdőbe állítani, hogy minél előbb kihűljön.
  10. Ha már teljesen hideg, 1 órára hűtőbe kell tenni.
  11. Aztán mehet a fagyi gépbe. (Ennek hiányában a fagyasztóba kell betenni egy dobozba és óránként botmixerrel keverni rajta.)

Karamellizált dió fagyi mascarponéval

Hozzávalók:

  • 15 dkg dió
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg mascarpone
  • 2 dl tejszín

Karamellizált dió fagylalt elkészítése: 

  1. A tejszínt habbá kell verni.
  2. A mascarponét a vaníliás cukrokkal és a cukor felével alaposan össze kell keverni, majd a tejszínt 2-3 részletben hozzáadva összeforgatni.
  3. A diót durvára kell vágni, és egy száraz serpenyőbe önteni.
  4. Hozzá kell adjuk a maradék cukrot, és kevergetve elkezdeni karamellizálni.
  5. Ha a karamellnek szép a színe és a diónak kellemes az illata, le kell venni a tűzről és a mascarponés krémhez önteni folyamatosan keverve, hogy meg ne dermedjen.
  6. A kész krémet egy laposabb műanyag dobozba öntjük, és betesszük a fagyasztóba. Óránként kicsit át kell keverni, hogy a krémessége megmaradjon.

Azonban, ha nem szeretnénk otthon vesződni vele se keseredjünk el, készen is kapható!

https://partnereinknek.algida.hu/brand/csomagolt-termekek/carte-dor/carte-dor-dio-1000ml/

Vissza a kategória cikkeihez