Dió betegségei

A dió betegségei és kártevői ellen is védekezni kell, mivel a betegségek és kórokozók is mindenhol felléphetnek. Fertőzés elsősorban akkor alakulhat ki, ha a növény ellenálló képessége csökken. Ezt több tényező is okozhatja, például: tápanyag hiánya, a túlzott öntözés, vagy éppen az öntözés hiánya, a talaj szerkezetében bekövetkező negatív változások, de akár még az időjárás is. Hiszen a téli fagyok, a tartós esőzés, a párás idő mind-mind negatív hatással lehet a növényre. Amire ráhatásunk van, azokat érdemes minél előbb megszüntetni, hogy a diófa egészsége újra helyre állhasson. A diófa metszése is az egyik elmaradhatatlan eleme az eredményes és egészséges növény termesztésének

Diófa betegségei – kórokozók által

Dió gnomóniás betegsége

Ez egy gombafajta, amely elsősorban a lehullott levelekben, valamint az elbomló termés külső héján képződik. A gomba spórái a lombozaton és a bomló héjon is át tudnak telelni, így tavasszal csírázva ismét fertőzik a növényt a fiatal leveleken keresztül. Hatására a levélzeten barna és fekete foltok képződnek, melyek aztán a termés külső zöld burkán is megjelennek, eleinte apró, később összeolvadó folt formájában. Hatására a növény levelei idő előtt lehullanak és a termés mennyisége és minősége is jelentősen csökken. Többszöri ismételt fertőzés esetén az ágak, majd végül a teljes fa is elhalhat. Ezért mindenképpen fontos az őszi lehullott levelek eltávolítása, elégetése. Tavasszal és virágzáskor ajánlott többszöri fungicides permetezés is.

Dió baktériumos feketedése

Ezt a betegséget is gomba okozza, ami a leveleket és a friss hajtásokat támadja meg. Hatására a termésen apró vizenyős foltok alakulnak ki, melyek megfeketednek és gyorsan növekednek. Védekezése a gnómiás betegséggel megegyezően tavasszal virágzás előtt 1X, virágzás után 1-2X fungicides permetezés javasolt.

Diófa betegségei – kártevők által

Almamoly

Az almamoly nem csak az alma, körte, sárgabarack esetén okoz betegséget, hanem dió esetében is. Az almamolynak évente 1 nemzedéke fejlődik ki. A frissen kelt hernyók a terméseket támadják meg. A gyümölcsök magházáig furakodnak be, s ott a magokon táplálkoznak. Károsításától behorpadhat a gyümölcs. A fertőzött almák, körték nem hullanak le, így a faj jelenlétére kevés külső jel utal. A diónál a terméseken apró nyílás látható, amely körül száraz hernyó ürülék látható. A károsított diók egy része lehullik. Fontos a növények védelme júniusban, a tojásrakást megelőzően kontakt hatású szerekkel. A talajművelés a lárvákat és a bábokat egyaránt gyéríti. 

Dióburok fúrólégy

A légy lárvái a fiatal, fejlődő zöld termés burkát támadják meg úgy, hogy a zöld dió burkába rágják magukat. Ennek hatására a dió burka ráncosodik, csökken a dió mérete, illetve a dióbél sem tud megfelelően kifejlődni. Emiatt a dió és a levélzet is korán hullani kezd, és már kisebb fertőzés esetén is jelentősen romlik a dió minősége. A legyek július elejétől szeptember közepéig rajzanak és rakják folyamatosan a tojásaikat. Megelőzése június végén, július elején felszívódó rovarölő szerekkel történhet. Ennek hatására csökkenthető a fejlődni képes egyedek száma. Fontos a lehullott, fertőzött levélzet, termés összegyűjtése és azonnali elégetése (már ha lehetőség van rá) ugyanis ezek a fertőzött részekkel a kártevők tovább tudnak terjedni.  

Sárga diólevéltetű 

A levéltetvek a növény fiatal leveleit szívogatják, melyek hatására a növény növekedése lelassul. Ez a kártevő a diófa levelét támadja meg. Sárga, vagy zöld levéltetű is okozhatja, melyek a levélzeten találhatók. Megelőzése tavasszal lemosó permetezéssel történhet. A levelek kifejlődése után a fertőzés kialakulásakor inszekticides permetezéssel történhet.

Dió nemezes gubacsatka

Ezt a fertőzést a gubacsok belsejében található atkák okozzák. A leveleken jelennek meg a kidudorodó gubacsok, amelyek elszíneződést okoznak. A levelek fonákján szőrös szövedék látható, melynek hatására levél torzulás és esztétikai értékcsökkenés is jelentkezik. Megelőzése kora tavaszi lemosó permetezéssel történhet. A levelek kifejlődése után atka elleni inszekticides permetezés alkalmazása javasolt.  

https://www.tuja.hu/dio.htm

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom