Dió allergia

Dió allergia bármilyen életkorban kialakulhat, tünetei az egészen enyhétől az életveszélyesig terjedhetnek. Aki dió allergiás, annak az egyéb dióféléket – mogyoró, pisztácia, mandula – is javasolt elkerülni. A kereszt allergia miatt pedig érdemes a szezámmag, mák és a kivi fogyasztásának mellőzése is. 

Mi is az a keresztallergia?

A keresztallergia esetében a hasonlóság valamilyen pollen-pollen, vagy pollen és bizonyos ételek között áll fenn. 

A keresztallergia ugyanis azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. 

Jellemző pollen-étel keresztallergiák

Dió allergia tünetei

A tünetek egyénenként, de ugyanazon személy esetében még alkalmanként is eltérőek lehetnek. Azonban az alábbi tünetekre figyelni kell:

  • szájzsibbadás
  • bőrviszketés
  • csalánkiütés
  • duzzanat az ajkakon, arcon, nyelven vagy a torokban
  • ziháló vagy nehézlégzés
  • hasi fájdalom, hasmenés
  • émelygés, hányás
  • szédülés, ájulás

Dióallergiásoknak fontos tudni, hogy az allergén fehérje belélegezve, vagy a bőrrel érintkezve is allergiás reakciót okozhat! Ha valakinél dió fogyasztását követően a fenti tünetek valamelyike jelentkezik, ajánlott azonnal orvost hívni, ugyanis súlyos esetben csak szakember képes megfelelően ellátni az érintettet. Annál is inkább, mivel, ha tényleg dió allergiáról van szó, akkor a kalcium injekció, vagy pezsgőtabletta nem segít az állapoton, sőt akár sokat ronthat is. 

Dió allergia megelőzése

Fontos esetleg már egy vendégség kapcsán előre tájékozódni arról, hogy a meghívottak között van-e, aki ételallergiás, vagy valamilyen ételérzékenysége van. Amennyiben igen, akkor az adott alapanyagot mindenképpen szükséges helyettesíteni. Ha valaki dió allergiás, akkor a neki az egyéb dióféléket – mogyoró, pisztácia, mandula – is javasolt kerülnie.Érdemes ezekre figyelni, és ha bármilyen tünet jelentkezik ételek fogyasztása után, akkor mindenképpen javasolt ételallergia vizsgálatot csináltatni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Allergia

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom