Dió a babáknak

Vajon mikortól adható dió a babáknak? A dió rendkívül egészséges, hiszen számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ennek ellenére viszonylag keveset fogyasztunk belőle, pedig nagyon sok kert udvarában van hazánkban diófa. Nemcsak a dió termése, de még a levele is jótékony hatású. A dió jótékony hatása rendszeres fogyasztás mellett érzékelhető. Érdemes ősszel a dió szezon idején bevásárolni belőle, mert az ünnepek előtt jóval magasabb áron juthatunk hozzá. A gyerekeknek is egészséges nasi néhány darab elmajszolása tízóraira vagy akár uzsonnára egy ropogós alma mellé.

Mikortól adható a dió a babáknak?

A dió bár nagyon egészséges, de a babák étrendjébe a bevezetése nem javasolt túl korán, ugyanis dió allergia léphet fel a fogyasztása során. Az olajos magvak ugyanis nagyon allergizálhatnak, ugyanúgy, mint a méz, a bogyós gyümölcsök, de akár a citrom, narancs és más citrusfélék. Ezen kívül a félrenyelés, fulladás veszélye is fennáll az esetükben. 12 hónapos kor alatt egyáltalán nem ajánlott magokat adni a babáknak, de szerencsésebb akár a 13-14 hónapos kor megvárása is. Mint a földimogyoró esetében, ahol a 12 hónap az egészséges babákra vonatkozó irányelv (amerikai mogyoró esetén 24 hónap). Abban az esetben ugyanis, ha tojásallergia és/vagy ekcéma áll fenn, érdemes szakemberrel konzultálni mielőtt a magokat bevezetnénk a baba étrendjébe.

Mire érdemes figyelni, ha diót adunk a babának

  • Alaposan meg kell tisztítani a diót a héjától.
  • Krémes állagúvá kell előkészíteni úgy, hogy alaposan megőröljük.
  • A közte maradt darabos héj vagy mag darabok fulladást, félrenyelést okozhatnak, ezért is kell őrölni, nem darabolni őket.
  • Itt is érvényes az alapszabály, mely szerint egyszerre csak egy új étel bevezetésére kerüljön sor. Az új ételek bevezetése között pedig legalább 3-4 nap teljen el. Ugyanis számos zöldség vagy gyümölcs is okozhat allergiát.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Di%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom