A diótörő

A Diótörő az egyik legszebb karácsonyi történet, így nem csoda, hogy a színházak, legyen szó akár táncos, akár prózai teátrumról, előszeretettel tűzik műsorukra decemberben. Hiszen Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta az adventi készülődés elengedhetetlen része. Ez a mesejáték Pjotr Iljics Csajkovszkij orosz romantikus zeneszerző utolsó balettje és egyben utolsó színpadi műve.

Kicsoda a diótörő?

A felnőtteknek csak egy hasznos játék, ám a hétéves Marika számára igazi elvarázsolt herceg, aki elviszi őt a mesék birodalmába. Az elmaradhatatlan, szemkápráztató karácsonyi mesevilág fantasztikus zenével, káprázatos látványvilággal és elképesztő koreográfiával szórakoztató balettelőadás kicsiknek és nagyoknak egyaránt. E remekművet 1892. december 18-án mutatták be először a szentpétervári Marijnszkij Színházban, mely azóta a karácsonyi készülődés elmaradhatatlan része és számos színpadon játszák világszerte.

Minden korosztály számára biztosítja a fantasztikus balettélményt, a gyermekek számára is érthető módon mesélve el Mária hercegnő és Diótörő herceg történetét. A történet karácsony éjszakáján kezdődik egy ünnepléssel, majd folytatódik az egerek és a játékkatonák küzdelmével. A történet szerint a Diótörő legyőzi a gonosz Egérkirályt, ezáltal egy álomvilág utazásába repítve Marikát.

A diótörő rendszeresen játszott, legismertebb zenei részletei:

 1. Induló / Marche. Tempo di marcia viva
 2. A Csokoládétündér tánca / Danse de la fée Dragée.
 3. Andante non troppo
 4. Trepak. Orosz tánc / Danse russe.
 5. Tempo di Trepak, molto vivace
 6. Arab tánc / Danse arabe. Allegretto
 7. Kínai tánc / Danse chinoise. Allegro moderato
 8. Nádsíptánc / Danse des mirlitons. Moderato assai
 9. Virágkeringő

Érdekességek a diótörőről

 • A diótörő a német kultúrkörben egy különleges, varázslatos tárgy, ami védelmezi a családot és szerencsét hoz az emberek otthonába. Ezért gyakran ajándékoztak a gyerekeknek diótörőt karácsonykor.
 • Az első előadást követően 1892-ben Oroszországban, a kritika egyáltalán nem volt elragadtatva, és nem jósoltak a darabnak fényes jövőt.
 • Csajkovszkij a bemutatót követően egy éven belül meghalt, így már soha nem tudhatta meg, mekkora hatást gyakorolt darabja a tánctörténetre.
 • A hatvanas évek végére A diótörő a karácsonyi szezon elengedhetetlen kellékévé vált. Balanchine koreográfiája pedig mind a mai napig az egyik legnépszerűbb verzió.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pjotr_Iljics_Csajkovszkij

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom