A diótörő az egyik legszebb karácsonyi történet, így nem csoda, hogy a színházak, legyen szó akár táncos, akár prózai teátrumról, előszeretettel tűzik műsorukra decemberben. Hiszen Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta az adventi készülődés elengedhetetlen része. Ez a mesejáték Pjotr Iljics Csajkovszkij orosz romantikus zeneszerző utolsó balettje és egyben utolsó színpadi műve.

Kicsoda a diótörő?

A felnőtteknek csak egy hasznos játék, ám a hétéves Marika számára igazi elvarázsolt herceg, aki elviszi őt a mesék birodalmába. Az elmaradhatatlan, szemkápráztató karácsonyi mesevilág fantasztikus zenével, káprázatos látványvilággal és elképesztő koreográfiával szórakoztató balettelőadás kicsiknek és nagyoknak egyaránt. E remekművet 1892. december 18-án mutatták be először a szentpétervári Marijnszkij Színházban, mely azóta a karácsonyi készülődés elmaradhatatlan része és számos színpadon játszák világszerte. Minden korosztály számára biztosítja a fantasztikus balettélményt, gyermekek számára is érthető módon mesélve el Mária hercegnő és Diótörő herceg történetét. A történet karácsony éjszakáján kezdődik egy ünnepléssel, majd folytatódik az egerek és a játékkatonák küzdelmével. A történet szerint a Diótörő legyőzi a gonosz Egérkirályt, ezáltal egy álomvilág utazásába repítve Marikát.

A diótörő rendszeresen játszott, legismertebb zenei részletei:
Induló / Marche. Tempo di marcia viva
3 b) A Csokoládétündér tánca / Danse de la fée Dragée.
Andante non troppo
4 c) Trepak. Orosz tánc / Danse russe.
Tempo di Trepak, molto vivace
5 d) Arab tánc / Danse arabe. Allegretto
6 e) Kínai tánc / Danse chinoise. Allegro moderato
7 f) Nádsíptánc / Danse des mirlitons. Moderato assai
8 III. Virágkeringő

Érdekességek a diótörőről

  • A diótörő a német kultúrkörben egy különleges, varázslatos tárgy, ami védelmezi a családot és szerencsét hoz az emberek otthonába. Ezért gyakran ajándékoztak a gyerekeknek diótörőt karácsonykor.
  • Az első előadást követően 1892-ben Oroszországban, a kritika egyáltalán nem volt elragadtatva, és nem jósoltak a darabnak fényes jövőt.
  • Csajkovszkij a bemutatót követően egy éven belül meghalt, így már soha nem tudhatta meg, mekkora hatást gyakorolt darabja a tánctörténetre.
  • A hatvanas évek végére A diótörő a karácsonyi szezon elengedhetetlen kellékévé vált. Balanchine koreográfiája pedig mind a mai napig az egyik legnépszerűbb verzió.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pjotr_Iljics_Csajkovszkij

Vissza a kategória cikkeihez